Kruševac Porta

Обележен Дан службе АБХО Војске Србије

Обележен Дан службе АБХО Војске Србије

28. септембра 2022.

Данас је у Гарнизону Крушевац обележено 90 година од оснивања рода АБХО. Свечаности је присуствовао председник Скупштине града Крушевца Предраг Вукићевић, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, представници полиције и цркве, директори јавних предузећа и установа и др.

Након поздрава застави Србије и државне химне Републике Србије, започела је свечаност пред стројем припадника АБХО службе.

Присутне је поздравио пуковник Сибин Динчић, командант Центра АБХО који је подсетио на период формирања прве јединице у Краљевини Југославији 28. септембра 1932. године, са седиштем у Крушевцу. “Након Другог светског рата у периоду од 1945-1950 године постављене су основе будућег развоја и формирања јединица, а убрзо након тога кренуло је и са школовањем официра за овај род војске. Данас, су носиоци ове службе Војске Србије Центар АБХО и 246. батаљон АБХО, а о добрим резултатима говоре бројна признања и награде, као и велики број школованих официра и подофицира како из наше земље, такао и из других земаља. У претходном периоду смо успешно извршили све постављене задатке, а сада нам је приоритет даљег усавршавања и унапређења знања, као и припреме за војне мисије”, завршио је пуковник Динчић.

Ово је била прилика да се најистакнутији официри, подофицири, професионални војници и војни намештеници унапреде у више чинове и да им се доделе пригодне књиге и наградна одсуства.

У вечерњим сатима у Крушевачком позоришту, пред великим бројем гостију, одржана је Свечана академија на којој је приказан пригодан документарни филм о раду и постојању службе АБХО.

Овом приликом, по наређењу начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, уручене су Златне плакете Центру АБХО и 246. батаљону АБХО.

Пригодан уметнички програм извели су чланови војног оркестра “Станислав Бинички” и глумци Крушевачког позоришта, а у фоајеу је приређена фото изложба о раду ове службе.


Scroll Skip to content