Kruševac Porta

Обележен Дан родољуба у касарни „Цар Лазар“

Обележен Дан родољуба у касарни „Цар Лазар“

14. јула 2022.

У касарни „Цар Лазар“ данас су на спомен обележје положени венци поводом Дана страдања родољуба у Првом светском рату.  У име града Крушевца венац је положила градоначелник Јасмина Палуровић.

Венце су положили и представници Војске Србије – Гарнизон Крушевац, Иван Анђелић, начелник Расинског управног округа, потомци страдалог родољуба Бошка Николића из Бруса, Удружење за неговање слободарских традиција, представнице Кола српских сестара, представници Организација резервних војних старешина, представници СУБНОР-а, представници Удружење војних пензионера и Удружење „Цар Лазар“.

О самом догађају историјске чињенице, присутнима је изнео  капетан Костић, испред Гарнизона Крушевац.

Данас се обележио догађај када је 14.07.1916. године у касарни „Цар Лазар“ обешено 8 родољуба са територије општине Брус, који су осуђени од стране аустроугарског војног генералног гувернмана, коме је Крушевац припадао.  Наиме, у току лета 1916. године аустроугарске власти су откриле једну од организација које су имале задатак да припреме противдржавни покрет. Окупаторска истрага дошла је до података који су јој били довољни да ухапсе 38 виђенијих људи из крушевачког и бруског краја, као и неке угледне Београђан, који су се у овом крају затекли по слому српске одбране у јесен 1915. године. Исипитивањем затвореника, непријатељ је дошао до закључка да је заиста у питању била тајна организација са седиштем у Брусу и под вођством Сибина Јеличића, велеиндустријалца. Суђење је одржано 11.06.1916. године у Крушевцу, на коме су осуђени на смрт вешањем – „због злочина против државне силе, завере и подстицања народа да не предаје оружје“.


Scroll Skip to content