Крушевац Слободиште

Обележен Дан Расинске бригаде

Обележен Дан Расинске бригаде

19. октобра 2022.

У касарни „Цар Лазар“ обележен је 19. октобар – Дан  Расинске бригаде. На свечаности организованој тим поводом присуствовала је  градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић.

Команда за развој Расинске бригаде је намењена за успостављање основе за нарастање и развијање оперативних способности ратне јединице. У саставу су: команда, командна и логистичка чета, а задаци – изградња оперативних способности, логистичка подршка и обезбеђење објеката, покретних средстава и људства. Формирана је 1. децембра 2011., као наставак херојске 125. моторизоване бригаде.

Датум обележавања је у знак сећања на 19. октобар 1918., када је српска војска завршила операције ослобођења Крушевца од бугарских и аустроугарских окупатора, при чему је војну окосницу чинио 12. пешадијски пук „Цар Лазар“.

Командант  Расинске бригаде потпуковник Милоња Бубања је поздравио присутне и захвалио се на сарадњи. Он је рекао да се у низу слободарских празника града Крушевца, придружује и празник Расинске бригаде. „У периоду између два празника, Расинска бригада је реализовала своју мисију веома успешно и извршила све планиране и додељене задатке. И поред потешкоћа са којима смо се суочавали у току извршења задатака у изградњи и унапређењу стања, оперативних и функцион способности, одајем признање Вама припадницима Расинске бригаде за исказану посвећеност јединици, пожртвованост и одрицање како би јединица успешно извршила бројне задатке“.

Скупу се обратио и Начелник Одељења за обавештајно – извиђачке послове, пуковник Велибор Павловић истичући висок степен професионалног извршавања задатака,  одличну сарадњу са локалном самоуправом и другим субјектима, дисциплину, организованост и савесност, као гарант сигурности свим грађанима.

На свечаности су истакнутим појединцима уручене награде и похвале, а КУД „Чарапани“ из Крвавице извео је пригодан уметнички програм.


Scroll Skip to content