Крушевац Слободиште

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

11. новембра 2022.

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, који се обележава као државни празник Републике Србије, на спомен плочу у касарни „Цар Лазар“ положени су венци.

У име града Крушевца венац су положили градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић.

Венце су положили и представници Војске Србије на челу са потпуковником Милоњом Бубањом,  начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, Друштво за неговање слободарских традиција, Удружења резервних војних старешина Крушевца,  Коло српских сестара, Удружење војних пензионера и Удружење пензионера „Цар Лазар“…

 

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године. Србија је у великом рату изгубила око 1,2 милиона становника (што војника, што цивила) и имала огромна ратна разарања земље.


Scroll Skip to content