Kruševac centar

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

11. новембра 2021.

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, који се обележава као државни празник Републике Србије, на спомен плочу у касарни „Цар Лазар“ положени су венци.

 

У име града Крушевца венац су положили градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић.

Венце су положили и представници Војске Србије на челу са пуковником Радетом Рњаковићем,  начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, Удружења резервних војних старешина Крушевца, Удружење војних пензионера, СУБНОР-а, Друштво за неговање слободарских традиција и  Коло српских сестара.

 

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године. Србија је у великом рату изгубила око 1,2 милиона становника (што војника, што цивила) и имала огромна ратна разарања земље.


Scroll Skip to content