Kruševac Porta

Обележен Дан победе над фашизмом

Обележен Дан победе над фашизмом

9. маја 2024.

Дан победе над фашизмом обележава се у знак сећања на 9.мај 1945. године, када је капитулацијом нацистичке Немачке окончан Други светски рат у Европи. Безусловну капитулацију Немачке у Берлину потписао је фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име СССР маршал Георгиј Жуков и у име западних савезника британски генерал Артур Тедер.

Тим поводом, данас су представници града Крушевца – градоначелник Иван Манојловић и председник Скупштине Драгана Баришић положили венце на Спомен обележја на Слободишту и Споменик црвеноармејцима на Расини, а присуствовала је и заменик градоначелника Снежана Радојковић, као и одборници Скупштине града.

Почаст стрељанима на Слободишту, полагањем цвећа одали су и начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, представници СУБНОР-а, Удружење ветерана жандармерије, Бојево братство, Срце хероја, Удружење пензионера „Крушевац“, Удружење пензионера „Цар Лазар“…

Након одавања поште страдалима на хумкама на Слободишту, венци су положени и на Споменик црвеноармејцима на Расини, где је традиционално, у организацији Културног центра Крушевац одржан пригодан програм:

„На овом споменику могу се прочитати имена црвеноармејаца који су помогли у освајању слободе и положили животе далеко од домовине. Њихова имена су записана у камену и сачувана да се ми који ту живимо, пре свих, подсетимо жртава. Није случајно што и ове године – Дан победе над фашизмом, обележавамо у нашем миротворном Крушевцу, граду Весника мира и Медаље мира. То је начин да нагласимо значај мира и миротворства. Зато ћемо данас одати дубоку пошту и поклонити се сенама свих жртава велике антифашистичке победе извојеване пре 79 година“.

Осим делегације Града (Градоначелник и председник Скупштине), бројне организације и удружења су полагањем венаца одале почаст храбрим руским војницима. Начелник РУО, представници Војске Републике Србије, Организације резервних војних старешина, СУБНОР –а, Удружења ратних војних инвалида, Социјалистичке партије Србије, Бесмртног пука, Градитеља мира, Српско –  руског пријатељства и других организација које негују слободарске традиције.

 


Scroll Skip to content