Крушевац Слободиште

Обележен Дан команде за развој Расинске бригаде

Обележен Дан команде за развој Расинске бригаде

19. октобра 2020.

У касарни „Цар Лазар“ обележен је 19. октобар – Дан команде за развој Расинске бригаде. На свечаности организованој тим поводом присуствовала је и градоначелник Јасмина Палуровић.

Команда за развој Расинске бригаде је намењена за успостављање основе за нарастање и развијање оперативних способности ратне јединице. У саставу су: команда, командна и логистичка чета, а задаци – изградња оперативних способности, логистичка подршка и обезбеђење објеката, покретних средстава и људства. Формирана је 1. децембра 2011., као наставак херојске 125. моторизоване бригаде.

Датум обележавања је у знак сећања на 19.октобар 1918., када је српска војска завршила операције ослобођења Крушевца од бугарских и аустроугарских окупатора, при чему је војну окосницу чинио 12.пешадијски пук „Цар Лазар“.

На челу Команде за развој Расинске бригаде је командант пуковник Раде Рњаковић. Он је рекао да се у низу слободарских празника града Крушевца, придружује и празник КзрРб. У години за нама били су испуњени сви професионални задаци, а свакако је оно што је обележило тај период била борба против епидемије КОВИД 19. У сарадњи са Градом и свим релевантним институцијама, задаци постављени пред Војску су савесно, професионално и одговорно извршавани. Као потврда тога, поводом празника Града – Видовдана, Гарнизон Крушевац добио је Плакету.

Пуковник Рњаковић најавио је и допремање два тенка Т-55, који су учествовали у борбама у реону карауле „Кошаре“, који ће бити смештени у касарни „Цар Лазар“ и на Слободишту.

Скупу се обратио и начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић истичући висок степен професионалног извршавања задатака КзрРб, одличну сарадњу са локалном самоуправом и другим субјектима, дисциплину, организованост и савесност, као гарант сигурности свим грађанима.

Телеграме честитке упутили су начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, заменик команданта Команде за развој, генерал Јелесије Радивојевић и други високи војни званичници, представници Министарства одбране.

На свечаности су истакнутим појединцима уручене награде и похвале, након чега су гости обишли Спомен собу, посвећену 125. моторизованој бригади.

У програму је учествовала вокални солиста Сања Ивановић.

 


Scroll Skip to content