Kruševac centar

Обележен Дан цивилне заштите

Обележен Дан цивилне заштите

1. марта 2022.

У Расинском управном округу одржана је друга редовна седница Окружног штаба за ванредне ситуације којом је уједно обележен и 1. март – Дан цивилне заштите. На дневном реду биле су и друге тачке везане за актуелну проблематику рада Штаба. Састанку је председавао начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, а присуствовала је и градоначелник Јасмина Палуровић.

На почетке обележавања Светског дана Цивилне заштите подсетио је начелник РУО Иван Анђелић. Овај дан установљен је 1990.године  одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите. ЦЗ  је организован систем чија је основна делатност заштита, спасавање и отклањање последица елементарних непогода, техничко –технолошких несрећа и других већих опасности које могу угрозити становништво, материјална и културна добра  и животну средину у миру и ванредном и ратном стању.

Специјализоване јединице образује Сектор за ванредне ситуације за територију РС, односно за подручја управних округа.

На седници је одржана презентација реализованих активности током претходне године, од којих посебно треба издвојити вежбу „СИСТЕМ 2021″ и то на територији Крушевца и Трстеника. Циљ вежбе која је одржана 5.новембра прошле године, био је да се провери систем организовања и функционисања ЦЗ на територији 49 локалних самоуправа у РС.  Вежба је имала одличну реакцију свих структура друштва.

За успешну сарадњу, МУП РС уручио је Захвалницу Војсци Србије, Гарнизону Крушевац и Центру за обуку логистике.

Осим свечаног дела, у оквиру радног  дела седнице, разматрани су и усвојени: Пословник о раду Окружног штаба, Извештај о начину функционисања и стању извршених припрема за одбрану од града за 2022. и Извештај о шумским пожарима из 2021., као и припреми за летњу сезону текуће године.


Scroll Skip to content