Kruševac Porta

Обележен дан Центра АБХО

Обележен дан Центра АБХО

28. септембра 2020.

У касарни „Цар Лазар“ при крушевачком Гарнизону, припадници Центра АБХО и 246. батаљона АБХО, свечано су обележили Дан АБХО службе Војске Србије. Свечаности су присуствовали представници Команде за обуку, начелник Округа Бранислав Весић, градоначелник Јасмина Палуровић, председник Скупштине града Предраг Вукићевић, представници Полицијске управе, директори јавних предузећа и установа и бројни други гости.

Присутне је поздравио командант Центра АБХО пуковник Сибин Динчић, који се осврнуо на све оно што је урађено у претходном периоду, током пандемије COVID 19, као и о планираним активностима у наредном периоду.

Представник Команде за обуку, пуковник Славиша Илић честитао је припадницима Центра празник и захвалио им се на ангажовању широм Србије током пандемије  вируса COVID 19.

Најистакнутијим појединцима додељене су награде, признања и одсуства.

Прва регуларна јединица противхемијске заштите, позната као „Барутански батаљон“ формирана је 28. септембра 1932. године у Војнотехничком заводу „Обилићево“ у Крушевцу. Овај датум у Војсци Србије обележава се као Дан атомско-билошко-хемијске службе, која је у протеклим годинама израсла у осавремењену службу, а традиције „Барутанског батаљона“ данас достојно настављају – Центар АБХО и 246. батаљон АБХО.


Scroll Skip to content