Kruševac centar

Обележен Дан без аутомобила

Обележен Дан без аутомобила

22. септембра 2020.

Свој допринос у обележавању светског Дана без аутомобила (22. септембра) дали су градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и помоћник градоначелника Иван Парезановић, долазаћи пешице на своје радно место.

Градоначелник Јасмина Палуровић истакла је да сваког дана долази пешице до посла, не само данас и позива све наше суграђане да све више и чешће пешице иду до својих радних места, да самим тим чувају своје здравље и природу. Наш град пуно тога улаже на уређењу тротоара, паркова, бициклистичких стаза тако да сви могу максимално уживати у пешачењу и здравом начину живота, а све то је допринело на добијању европске награде за урбану мобилност.

Помоћник градоначелник за екологију и одрживи развој Иван Парезановић позвао је све возаче да данас макар на кратко оставе своје аутомобиле на паркинзима и гаражама, а да све своје радне обавезе и слободно време искористе у шетњи и пешачењу.

 

Прво спонтано организовање „Дана без аутомобила“ почело је за време нафтне кризе 1970. Замишљен је тако да се сваког 22. септембра делови града затворе за аутомобиле. Овај дан промовише развој бициклизма и осталих немоторизованих кретања на градским и ванградским деоницама, тј. покушај да се смањи коришћење аутомобила на градским деоницама и тиме допринесе развоју еколошких услова живота.


Scroll Skip to content