Kruševac Porta

Обележен Дан 125. моторизоване бригаде

Обележен Дан 125. моторизоване бригаде

27. септембра 2021.

Поводом Дана 125. моторизоване бригаде, у некадашњој касарни „Расина“ на спомен обележје положено је цвеће и  одржан помен свим борцима ове војне јединице. Помену су присуствовали председник Скупштине града Предраг Вукићевић и  заменик градоначелника Александар Јовановић.

Након полагања венаца и цвећа од стране делегација Војске Републике Србије, града Крушевца, Расинског управног округа, резервних војних старешина, ратних војних инвалида и других удружења, као  и чланова породица погинулих, свештенство Епархије крушевачке одржало је помен.

Присутнима се обратио ратни командант 125. моторизоване бригаде, бригадни генерал Драган Живановић, који је поздравио присутне и своје саборце. „Данас смо се овде окупили да евоцирамо успомене на наше погинуле другове, хероје наше домовине. Ово је прилика и да се присетимо свих дешавања које смо, ми овде, преживели током ратних дејстава и агресије на нашу земљу. Бригада је прошла тежак пут, а данас сви знају за Кошаре и наше извршење постављених задатака за одбрану државне границе“.

Дана 22.12.1990. године 125. моторизована бригада је проглашена за најбољу бригаду у тадашњој ЈНА. Прве жртве у одбрани отаџбине из ове бригаде пале су 1998. године, а током НАТО агресије погинуло је 92 припадника, 386 је рањено а 6 се води као нестало. Дана 16.06.1999. године ова јединица је добила Орден народног хероја, а њених 412 припадника је одликовано.


Scroll Skip to content