Kruševac Slobodište

Obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

Obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

9. maja 2021.

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, danas su na spomen obeležja na Slobodištu i na Spomenik crvenoarmejcima položeni cveće i venci.

Gradonačelnik  Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, položili su cveće i vence u ime Grada Kruševca.

Delegacije, Grada Kruševca, SUBNOR-a i Udruženja penzionera “Car Lazar” su prvo položile cveće na humke straljanih na Slobodištu.

Na Spomenik crvenoarmejcima, pored delegacije Grada Kruševca,  počast su odale i delegacija Rasinskog upravnog okruga, Vojske Srbije, Udruženja rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a,  Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja penzionera „Car Lazar“, Socijalistička partija Srbije – Gradski odbor Kruševac, Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Sveslavica“

Devetog maja 1945., nacistička Nemačka je potpisala kapitulaciju a istoga dana 1950., francuski ministar Rober Šuman predstavio je predlog organizovanja Evrope, zasnovan na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje, poznat kao „Šumanova deklaracija“.

Inače, Drugi svetski rat je najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Stradalo je 50 miliona ljudi, od kojih su 30 miliona bili civili. Jugoslavija je evidentirala oko 1,7 miliona žrtava. U ratu je učestvovala 61 država sa 110 miliona vojnika.


Scroll Skip to content