Kruševac centar

Обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом

Обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом

9. маја 2021.

Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, данас су на спомен обележја на Слободишту и на Споменик црвеноармејцима положени цвеће и венци.

Градоначелник  Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић, положили су цвеће и венце у име Града Крушевца.

Делегације, Града Крушевца, СУБНОР-а и Удружења пензионера „Цар Лазар“ су прво положиле цвеће на хумке страљаних на Слободишту.

На Споменик црвеноармејцима, поред делегације Града Крушевца,  почаст су одале и делегација Расинског управног округа, Војске Србије, Удружења резервних војних старешина, СУБНОР-а,  Удружења ратних војних инвалида, Удружења војних пензионера, Удружења пензионера „Цар Лазар“, Социјалистичка партија Србије – Градски одбор Крушевац, Удружења за неговање слободарских традиција и Удружења српско-руског пријатељства „Свеславица“

Деветог маја 1945., нацистичка Немачка је потписала капитулацију а истога дана 1950., француски министар Робер Шуман представио је предлог организовања Европе, заснован на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње, познат као „Шуманова декларација“.

Иначе, Други светски рат је највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Страдало је 50 милиона људи, од којих су 30 милиона били цивили. Југославија је евидентирала око 1,7 милиона жртава. У рату је учествовала 61 држава са 110 милиона војника.


Scroll Skip to content