Kruševac Porta

Обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом

Обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом

9. маја 2022.

Поводом 9. маја – Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, данас су на спомен обележја на Слободишту и Споменик црвеноармејцима на Расини положени венци.

Градоначелник  Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић, положили су венце у име Града Крушевца.

Почаст стрељанима на Слободишту, полагањем цвећа одали су и начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, делегације СУБНОР-а, удружења пензионера „Цар Лазар“ и грађани.

Након одавања поште страдалима на хумке на Слободишту, венци су положени и на Споменик црвеноармејцима на Расини.

Осим делегације Града (Градоначелница и председник Скупштине), бројне организације и удружења су полагањем венаца одале почаст храбрим руским војницима. Начелник РУО, представници Војске Републике Србије, Организације резервних војних старешина, СУБНОР –а, Удружења ратних војних инвалида, Социјалистичке партије Србије, Бесмртног пука, Градитеља мира, Српско –  руског пријатељства и других организација које негују слободарске традиције.

У склопу обележавања Дана победе над фашизмом, изведен је и уметнички програм у организацији Културног центра, а учествовале су чланице КУД „ Герасим Вујић „ из Коњуха.

Иначе, деветог маја 1945., нацистичка Немачка је потписала капитулацију чиме је формално завршен Други светски рат у Европи.У рату који је трајао нешто мање од 6 година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника.На територији Југославије  погинуло је 1,7 милион људи међу којима више од 300 000 бораца.

Девети мај обележава се и као Дан Европе, јер је тог дана 1950.године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио Декларацију којом је позвао на успостављање новог европског поретка, без сукоба.


Scroll Skip to content