Kruševac centar

Награда Граду Крушевцу

Награда Граду Крушевцу

15. децембра 2020.

У згради Владе Републике Србије у Београду данас су уручена годишња признања градовима и општинама који су остварили напредак у родној равноправности у 2020. години. У име града Крушевца награду је примила градоначелник Јасмина Палуровић.

Свечаности су присуствовали и министри др Зорана Михајловић, Јадранка Јоксимовић, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеа Норчић Штамцар и директорка канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић.

Другу годину заредом KТРР, у сарадњи са UN Women, додељује годишње награде, и то у пет категорија: признање за рад локалног механизма за родну равноправност које је добила општина Аранђеловац, признање за ангажовање и координацију локалне самоуправе и других актера на пољу унапређења родне равноправности које су добили општина Kнић и град Kрушевац, признање за иновативне политике и праксе у родној равноправности добио је град Сомбор и посебно признање за одговор на ублажавање последица епидемије коронавируса добила је општина Рашка.

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић изјавила је да није једноставно политику која се доноси на националном нивоу спровести на нивоу локалних самоуправа, тако да је она поносна на све добитнике овогодишњих признања за унапређење родне равноправности на локалу јер чине све да створе боље услове за своје суграђанке. Свака криза створи и одређене проблеме, али нас и учи да будемо јединствени, бољи и ефикаснији.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да суштина кохезионе политике почива на равноправном регионалном развоју, који није могућ без укључивања жена, као што ни родне равноправности нема без економског оснаживања жена.

„Србија је показала да не каска за земљама ЕУ у погледу родне равноправности. Имамо жене у највишим структурама политичког одлучивања, што се даље прелива и на локални ниво. Овај трогодишњи пројекат се финансира из ИПА фондова јер суштина је да све најбоље европске тековине, од инфраструктуре до родне равноправности, буду доступне грађанкама и грађанима Србије“, рекла је Јоксимовићева.

Матеа Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, подсетила је да је родна равноправност једна од основних европских вредности и императив развоја.
„Родна равноправност мора постати део свакодневног живота. Поздрављамо идеју KТРР за годишње награде јер добре праксе треба похвалити и подстаћи и друге. ЕУ ће наставити да буде главни партнер Влади Србије у процесу унапређење ове области“, рекла је она.

Директорка канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић рекла је да ова агенција заједно са KТРР, Министарством за европске интеграције и Делегацијом ЕУ ради доста на економском оснаживању жена, те да је кроз пројекат „Kључни кораци ка родној равноправности“ више од 1.800 жена у претходне три године директно имало користи, а 8.000 њих индиректно.

Градоначелница Kрушевца Јасмина Палуровић рекла је да је наш град бавећи се статистиком дошaо до поражавајућих података када је реч о родној равноправности и да смо у жељи да конкретно подржимо жене, нарочито оне из сеоских подручја, покренули програм запошљавања у којем је у 2019. години учествовало 63% жена, за разлику од 2017. када их је било само 37%.

Град Крушевац је и за наредну годину за програм самозапошљавања планирао око 9 милиона динара.

 


Scroll Skip to content