Kruševac centar

Национални дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви

10. маја 2024.

Национални дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 11. маја, у оквиру Недеље Црвеног крста (8-15. мај)  у част првог добровољног давалаца крви, Будимира Гајића, који је 1916.године на Солунском фронту даривањем крви спасио живот свом саборцу и одбијајући поштеду отишао у нову борбу. Традиционално обележавајући овај датум, Градска организација Црвеног крста Крушевац организује свечаност у Мозаик сали, на којој додељује признања најактивнијим даваоцима и промотерима ове хумане активности.

Окупљеним даваоцима најпре се обратила председник Скупштине др Драгана Баришић.“ Ова тема није само питање медицинског значаја, већ и моралне и хумане дужности према нашој заједници. Давање крви је чин који не познаје границе, пол, старосну доб, расу, ни веру…То је чин који лечи, спашава животе и мења судбине. Сваки пут када се одважите да донирате крв, ви постајете део ланца солидарности који може да пружи наду и спас некоме ко се бори за свој живот. Добровољно давање крви је израз најдубље хуманости и емпатије према другима.“

Након председнице Скупштине, говорила је секретар Црвеног крста Крушевац Емина Тодоровић: „Национални дан добровољних давалаца крви, због ког смо се сви и данас окупили овде, значајан је за све нас јер обједињује све принципе који нас окупљају око најстарије хуманитарне организације у нашем граду и повезује нас у доброчинству пуних 147 година. Овим поводом и данас, на овом месту, говоримо са речима хвале о свима онима који су у протеклих годину дана помогли да заједно спасимо многе људске животе“.

Симболе захвалности добровољним, вишеструким даваоцима крви уручили су председница Скупштине и активисти Црвеног крста. Медаље су добили даваоци за 35, 50, 75 и 100 даривања течности која живот значи.

Рекордери ( 100 давања ) су: Мирољуб Николић и Драгослав Ђорђевић.

Плакете „Широко срце“ за најуспешније у организовању акција добровољног давања крви у години за нама добили су:

Лунар Лукс ДОО

Село Каменаре

Клуб звездаша Крушевац

Политехничка школа
„Милутин Миланковић“
Крушевац

Овим поводом уручене су и награде ученицима основних и средњих школа са територије града Крушевца чији су ликовни, литерарни и видео радови проглашени најбољим на овогодишњем конкурсу „Крв живот значи“.

У категорији ликовних радова ученика основних школа од првог до четвртог разреда, прво место деле:

Дина Стојановић, 4/3, ОШ „В. С. Корчагин“, Рибаре и Димитрије Пачић,3/2, ОШ „В. С. Корчагин“, Каоник.

Од 5.до 8.разреда , најбоља је Ленка Бучић, ученица 8/2 ОШ „Јован Јовановић Змај“.

У категорији ликовних радова ученика средњих школа, прво место освојила је Валентина Савић, 4/1, Медицинска школа Крушевац;

У категорији литерарних радова зa основне школе (од првог до четвртог разреда), прво место освојила је Андреа Алексић, 4/2, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Крушевац, у вишим разредима најбоља је била Анђела Вуксановић, 8/1, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Крушевац, док је у категорији средњих школа прво место освојила Слађана Милићевић, 4/1, Медицинска школа Крушевац.

Видео рад, ученице 3/11 одељења Крушевачке Гимназије, Тијане Стевановић, који је ван конкуренције освојио прво место у Крушевцу, освојио је и треће место на државном нивоу.


Scroll Skip to content