Крушевац Слободиште

Министарка Вујовић у посети Крушевцу

Министарка Вујовић у посети Крушевцу

21. марта 2022.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић са градоначелницом Јасмином Палуровић и директорком ЈКП „Крушевац“ данас је одржала састанак са грађанима МЗ Јасика, где су вођени разговори о актуелним проблемима у области екологије и изградњи новог регионалног центра за управљање отпадом у Срњу. Презентацију о будућој, најмодернијој депонији одржао је помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Иван Парезановић.

Након састанка, Градоначелница је изјавила да су разговори са мештанима били конструктивни и да су том приликом изложени дугогодишњи проблеми који их муче. Она је потврдила да је Град брижљиво припремао планску и пројектну документацију за изградњу Регионалног центра.

Депонија „Срње“ је пројектована да задовољи комуналне потребе за око 200 000 људи из више општина Расинског округа, у  периоду од најмање 20 година. Предвиђено је одлагање капацитета за више од 830 000 кубика отпада. Укупна вредност је око 32 милиона евра. Пројекат се ради у оквиру немачко – српске развојне сарадње и обухвата изградњу депоније и Центра за управљање отпадом, набавку контејнера и посуда за изношење смећа.

Током припремне фазе биће изграђен део санитарне депоније у Крушевцу, уз потпуно опремање прве касете, складиштење и третман процедних вода, профилисање отпада, набавку опреме за сакупљање и коришћење депонијског гаса и линије за сепарацију отпада.

Министарка Вујовић је изјавила да се планира изградња 8 Регионалних центара у Србији којима ће гравитирати око 50 локалних самоуправа. Пратећи „зелену агенду“ и постулате циркуларне економије, осим очувања животне средине, постићи ће се економски ефекат у оквиру кога отпад постаје ресурс који може поново да се искористи.

Она је похвалила Град Крушевац који аплицира квалитетним пројектима на конкурсе Министарства и успева на тај начин да обезбеди значајна државна средства за њихову реализацију. Пре свега из области енергетске ефикасности, али и пошумљавања.

ЈКП „Крушевац“ захваљујући уговору који су данас потписале министарка Ирена Вујовић и градоначелница Јасмина Палуровић, располагаће са додатном опремом. Наиме, ово јавно предузеће добија канте за смеће и контејнере, који ће служити за сакупљање и рециклажу отпада. Тиме ће се још више унапредити хигијена Града како на градском, тако и на сеоском подручју.


Scroll Skip to content