Kruševac Porta

Министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић у посети Крушевцу

Министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић у посети Крушевцу

12. јула 2022.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић са сарадницима посетиле су Центар за особе са инвалидитетом „Дуга“ у нашем граду.

Том приликом свечано је дата на употребу и „квантна соба“ коју ће, за превазилажење проблема са аутизмом, повредама и обољењима, моћи да користе особе са инвалидитетом, а уређена је захваљујући средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и удружењу „Старт за децу“.

На подршци и квантној соби захвалила се директорка Центра Невена Лазаревић истакавши да ће квантна соба имати широк спектар примене. „Квантна соба је проистекла из једног доброг и здравог дружења са удружењем „Старт за децу“. Морам само да нагласим да ова квантна соба неће бити само за наше кориснике дневног боравка, већ и друге особе са инвалидитетом на територији града Крушевца“, нагласила је Невена Лазаревић.

„Бајка на таласима“ је пројекат који је подржан од стране Министарства за социјални рад и пре свега велика захвалност њима на поверењу и на препознавању целе идеје.  Овим пројектом, донирањем квантне собе установи овде у Крушевцу, односно Центру за особе са инвалидитетом, настављамо ту нашу идеју да све што радимо буде бесплатно, као што ће бити ове терапије у квантној соби. Реч је о најсавременијем облику терапије нанотехнологијом,  која се може користити за све конвенционалне терапије – казала је  Александра Грдинић, председница удуржења „Старт за децу“.

Градоначелница Крушевца, Јасмина Палуровић, истакла је овом приликом велики значај квантне собе за кориснике Центра, али и осталу популацији и додала да је сарадња са ресорним министарством на јако високом нивоу. „Сваке године се повећава број пројеката којима конкуришемо и за које добијамо средства. То је показатељ да су пројекти добри и да користе првенствено особама са инвалидитетом, али другима који користе услуге у социјалној заштити. Као град се трудимо да сваке године одвојимо све више средстава за услуге које пружамо и за све оно што радимо за особе које су у некој социјалној потреби или за особе са инвалидитетом. Ове године смо из буџета Града издвојили преко 310 милиона динара за потребе социјалне заштите“, навела је градоначелница Палуровић.

Министарка за рад, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да Министарство континуирано подржава рад свих савеза и удружења на подручју наше земље која окупљају особе са инвалидитетом.

„На подручју града Крушевца је 10 таквих удружења чији рад подржавамо и у току ове и претходне године за њихове активности издвојили смо око 5 милиона динара. Такође, у складу са потребама особа са инвалидитетом, трудимо се да у све наше активности уврстимо и сва иновативна решења чија су истраживања показала да могу значајно да утичу на побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом. За ову квантну собу у Крушевцу смо издвојили око 900.000 динара, а чули смо да је спектар њених активности и могућности дејства изузетно широк“, између осталог рекла  је Министарка.

Према речима стручњака, „квантна соба“  је  савремени облик терапије која се остварује помоћу биотерапеутских плоча, а која се показала успешном код психичких обољења и поремећаја, аутизма и мултипла склерозе.


Scroll Skip to content