Kruševac centar

Министарка привреде посетила Крушевац

Министарка привреде посетила Крушевац

2. априла 2021.

Крушевац је данас посетила министар привреде Анђелка Атанасковић са сарадницима. Она је најпре у Градској управи одржала састанак са градоначелником Јасмином Палуровић, председником Скупштине Предрагом Вукићевићем и директором РПК Мајом Марковић. Тема је била актуелна привредна ситуација. Након разговора, министарка са сарадницима и делегација Града посетили су компанију „Flory“, као пример доброг породичног пословања.

Министарка Атанасковић обилази локалне самоуправе по Србији, са акцентом на мала и средња предузећа, информишући се о горућим проблемима, али и представљајуће актуелне моделе помоћи Министарства. Посебан фокус је на женском предузетништву и подстицајима за младе.

Анализирајући последњих 5 година, Министарство је давало новац привредницима за набавку опреме, развојне пројекте и подстицаје пословању. За град Крушевац одобрена су бесповратна средства у износу од преко 200 милиона динара, док су инвестиције дотигле цифру од око милијарду динара. За помоћ од државе пријавило се само 120 привредних субјеката, што представља мали број с обзиром да је тренутно регистровано преко 6000 малих и средњих предузећа.

Искоришћеност капацитета Министарства треба повећати с обзиром да се даје и бесповратна помоћ, а да су кредитна средства са ниским каматним стопама и повољним грејс периодом.

Заједнички закључак је да уз помоћ Привредне коморе што више треба промовисати субвенције и помоћ државе код предузетника и у истом циљу интензивирати активности Развојне агенције Србије.

Након састанка у Градској управи, министарка Атанасковић са сарадницима, Градоначелник, председник Скупштине и директор РПК посетили су породичну компанију „Flory“. Ова фирма основана је 2003.године, а  производи дечју храну на бази житарица користећи немачку технологију.

Око 75% је оријентисана на извоз и то у Русију, Украјину, Ирак, Иран, Америку, Африку, Кину…Велики део сировина се набавља увозом, што је једна од неповољних околности, али упркос томе, као и недостатку радне снаге, планира се проширење капацитета. Поседују све неопходне сертификате по стандардима ЕУ. С обзиром на аутоматску производњу, број запослених је релативно мали, око двадесетак.

У последње време, освајањем нових програма проширују асортиман и са производњом органских производа за одрасле, а први у Европи отпочели су и са продајом дечје хране на бази козјег млека.

Директор крушевачке компаније „Flory“ је Радољуб Милошевић, а посао је преузела и ћерка Јелена, која је без обзира на завршене студије у Италији, одабрала да се врати у родни град и настави са породичним бизнисом.

Градоначелник Јасмина Палуровић истакла је добру сарадњу са Министарством привреде, захваљујући којој је реализовано много пројеката за Крушевац, а последњи у низу биће завршетак путне инфраструктуре на локацији Стари аеродром, при чему ће бити изграђене четири улице и један кружни ток. Вредност инвестиције је око 160 милиона динара, при чему пола обезбеђује Министарство, а половину Град.


Scroll Skip to content