Kruševac centar

Ministarka Mihajlović obišla radove na izgradnji Moravskog koridora

Ministarka Mihajlović obišla radove na izgradnji Moravskog koridora

27. jula 2020.

Potpredsednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa saradnicima, danas je obišla radove na izgradnji Moravskog koridora.

Zajedno sa potpredsednicom, radove su obišli i gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović, ambasador SAD NJ.E. Entoni Godfri, zamenik ambasadora Velike Britanije Rebeka Fabici, predstavnici kompanije „ Behtel Enka“ ( izvođači radova ) i Koridora Srbije.

„ Višedecenijski san Kruševca se ostvaruje“, rekla je gradonačelnik Jasmina Palurović „ a Grad se maksimalno potrudio da se radovi odvijaju po utvrđenom planu i dinamici i urađeno je preko 2 500 rešenja o eksproprijaciji. Na području Grada posluje više inostranih kompanija i firmi, kao i puno malih preduzetnika.

Paralelno sa izgradnjom koridora, radiće se i regulacija toka reke Morave, što će poboljšati i položaj poljoprivrednika, a po tehnologiji koja će biti ugrađena, Moravski koridor će svakako postati najmoderniji put u Srbiji. Osim u oblasti privrede i ekonomije, izgradnja koridora imaće veliki značaj i za turizam.“

Predstavnik kompanije „ Behtel“ je izjavio da će deonica puta od Pojata do Kruševca biti duga 27, 8km., a ukupna dužina Moravskog koridora 112 km. Biće izgrađeno ukupno 130 objekata ( dužine preko 6,5 km ), 11 raskrsnica, implementiraće se najnovija rešenja u oblasti digitalne tehnologije, a ujedno će biti urađena i hidrozaštita.

Zamenica britanskog ambasadora Rebeka Fabici podsetila je da ovaj projekat finansira jedna od najstarijih britanskih finansijskih organizacija i da je Velika Britanija za projekte u okviru saradnje sa Srbijom izdvojila oko 2 milijarde funti.

Svim učesnicima projekta zahvalio se i američki ambasador Entoni Godfri ističući da se izgradnjom koridora daje jasan signal investitorima za bezbedno i efikasno ulaganje u Srbiju. Takođe, napomenuo je i sposobnu radnu snagu koja takođe čini veliki udeo u uspešnosti privrednih subjekata. „SAD su ponosne na svoje partnerstvo sa Srbijom u njenom privrednom razvoju i vaša država predstavlja bitan faktor na Balkanu, ali i šire.“

„ Današnje vreme traži hrabre i smele ljude, a naši građevinari to jesu, kao i hrabre i kvalitetne partnere, kao što su američka i britanska ambasada i odvažne i vredne lokalne samouprave poput Kruševca. Govorimo o najgrandioznijem projektu u Srbiji , jer nije reč samo o auto putu, već i o najmodernijoj digitalnoj saobraćajnici i regulaciji reke, dakle tri projekta u jednom. Ponosna sam što ćemo do kraja sledeće godine imati završenu deonicu od 27,8 km. Moravski koridor spaja i Koridor 10 i „Miloš Veliki“, naglasila je potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović.

Kontinuiran rad građevine  je jedan od stožera ekonomije, i uz aktivno radno stanovništvo proći ćemo krizu sa najmanje problema“ zaključila je ministarka Mihajlović, apelujući pritom na adekvatnu zaštitu zaposlenih.


Scroll Skip to content