Kruševac centar

Министарка Михајловић обишла радове на изградњи Моравског коридора

Министарка Михајловић обишла радове на изградњи Моравског коридора

27. јула 2020.

Потпредседница Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић са сарадницима, данас је обишла радове на изградњи Моравског коридора.

Заједно са потпредседницом, радове су обишли и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић, амбасадор САД Њ.Е. Ентони Годфри, заменик амбасадора Велике Британије Ребека Фабици, представници компаније „ Бехтел Енка“ ( извођачи радова ) и Коридора Србије.

„ Вишедеценијски сан Крушевца се остварује“, рекла је градоначелник Јасмина Палуровић „ а Град се максимално потрудио да се радови одвијају по утврђеном плану и динамици и урађено је преко 2 500 решења о експропријацији. На подручју Града послује више иностраних компанија и фирми, као и пуно малих предузетника.

Паралелно са изградњом коридора, радиће се и регулација тока реке Мораве, што ће побољшати и положај пољопривредника, а по технологији која ће бити уграђена, Моравски коридор ће свакако постати најмодернији пут у Србији. Осим у области привреде и економије, изградња коридора имаће велики значај и за туризам.“

Представник компаније „ Бехтел“ је изјавио да ће деоница пута од Појата до Крушевца бити дуга 27, 8км., а укупна дужина Моравског коридора 112 км. Биће изграђено укупно 130 објеката ( дужине преко 6,5 км ), 11 раскрсница, имплементираће се најновија решења у области дигиталне технологије, а уједно ће бити урађена и хидрозаштита.

Заменица британског амбасадора Ребека Фабици подсетила је да овај пројекат финансира једна од најстаријих британских финансијских организација и да је Велика Британија за пројекте у оквиру сарадње са Србијом издвојила око 2 милијарде фунти.

Свим учесницима пројекта захвалио се и амерички амбасадор Ентони Годфри истичући да се изградњом коридора даје јасан сигнал инвеститорима за безбедно и ефикасно улагање у Србију. Такође, напоменуо је и способну радну снагу која такође чини велики удео у успешности привредних субјеката. „САД су поносне на своје партнерство са Србијом у њеном привредном развоју и ваша држава представља битан фактор на Балкану, али и шире.“

„ Данашње време тражи храбре и смеле људе, а наши грађевинари то јесу, као и храбре и квалитетне партнере, као што су америчка и британска амбасада и одважне и вредне локалне самоуправе попут Крушевца. Говоримо о најграндиознијем пројекту у Србији , јер није реч само о ауто путу, већ и о најмодернијој дигиталној саобраћајници и регулацији реке, дакле три пројекта у једном. Поносна сам што ћемо до краја следеће године имати завршену деоницу од 27,8 км. Моравски коридор спаја и Коридор 10 и „Милош Велики“, нагласила је потпредседник Владе Зорана Михајловић.

Континуиран рад грађевине  је један од стожера економије, и уз активно радно становништво проћи ћемо кризу са најмање проблема“ закључила је министарка Михајловић, апелујући притом на адекватну заштиту запослених.


Scroll Skip to content