Крушевац Слободиште

Министар Момировић у посети Крушевцу

Министар Момировић у посети Крушевцу

12. децембра 2020.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је после обиласка радова на изградњи Моравског коридора са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић, наставио састанак у Градској управи. Састанку су присуствовали поред градоначелнице Јасмине Палуровић и директор „Аеродроми Србије“ Михајло Здравковић, Ивана Поповић руководилац пројекта Пречишћавања отпадних вода у Крушевцу, као и заменик градоначелника Александар Јовановић, директор ЈП „Аеродром Росуље“ Драгана Павловић и директор ЈКП „Водовод Крушевац“ Владимир Милосављевић.

Градоначелница Јасмина Палуровић се после састанка, у изјави за медије, захвалила министру на данашњој посети и веома доброј сарадњи са министарством.

На састанку је било речи о важним пројектима: Аеродром Росуље, Постројење за пречишћавање отпадних вода и Депонија Срње.

 

Градоначелница је рекла да је изградња хангара на Аеродрому Росуље завршена. У оквиру прве фазе завршени су земљани радови, радови на темељу и челичној конструкцији хангара. Друга фаза је обухватила све остале радове до завршетка хангара као и електро, хидро, дојаву пожара и заштиту од пожара. Урађена је и рулна стаза са стајанком испред хангара. Следеће године се очекује завршетак осталих радова, ограда и инфраструктура.

Постројење за пречишћавање отпадних вода је највећа и најзначајнија капитална инвестиција у Расинском округу, чија укупна вредност са припадајућом градњом колекторске мреже од преко 60 километара. Постројење има три линије – линију за пречишћавање отпадних вода, линију прераде муља и линију гаса. Завршна фаза процеса прераде муља је соларно сушење муља, након чега се добија преко 60 одсто суве материје, која ће због својих техничких карактеристика наћи примену у Градској топлани Крушевац, а овај јединствен процес ће по први пут бити спроведен у Србији. Почео је пробни рад Постројења, тако да се средином следеће године очекује да Постројење званично и крене са радом пуним капацитетом.

 

Градоначелница је подсетила да је Град Крушевац потписао и Споразум о заједничком обављању послова управљања комуналним отпадом са председницима општина Расинског округа: Александровац, Брус, Варварин и Ћићевац, као и председником општине Блаце из Топличког округа. Регионална депонија у Срњу објединиће прикупљање и третман комуналног отпада за све потписнике Споразума.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је рекао да је Србија у великом инвестиционом циклусу и да има економску снагу да уђе у велике пројекте као што је изградња Моравског коридора. Нагласио је да је од великог значаја да Бехтел-Енкa ангажује наше домаће раднике и компаније, као и да користи сировине из Србије.

Влада Србије је  за Аеродром Росуље определила  300 милиона динара за следећу годину и то за  полетно-слетну писту и ограду. Министра је такође нагласио да је за изградњу Постројење за пречишћавање отпадних вода  у Крушевцу уложено око 24 милиона евра и да је Крушевац зато постао апсолутни лидер што се тиче комуналне инфраструктуре, а следеће године нас очекује Пројекат за прикупљање и третман комуналног чврстог отпада.


Scroll Skip to content