Kruševac centar

Крушевац је добитник националне награде за одрживу урбану мобилност

Крушевац је добитник националне награде за одрживу урбану мобилност

12. јула 2021.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре расписало је ове године по први пут јавни позив за доделу подстицајних средстава за унапређење стања у области одрживе урбане мобилности. Средства у износу од милион динара су обезбеђена из Акционог плана за спровођење Стратегије одрживог урбаног развоја, а на конкурс су могле да се пријаве локалне самоуправе које су у претходном периоду радиле на унапређењу услова за пешачење, вожњу бицикла, јавни превоз итд., посебно се бодовало обележавање Европске недеље мобилности, а важан услов је био и да имају усвојен План одрживе урбане мобилности. Девет локалних самоуправа је конкурисало на јавни позив (Крушевац, Ниш, Врање, Осечина, Нови Сад, Шабац, Кикинда, Београд и Чајетина), а комисија је пријаву града Крушевца оценила најбољом.

У петак, 9. јула у Београду одржана је Инфо радионица о Европској недељи мобилности и том приликом је потписан је уговор између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и града Крушевца о додели подстицајних средстава за унапређење одрживе урбане мобилности.

 

Ђорђе Милић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја, и инфраструктуре захвалио се свим градовима и општинама који су учествовали у јавном позиву и истакао да је ово је први пут да се у нашој земљи додељују подстицајна средства за ову намену, тако да је број локалних самоуправа које су учествовале на конкурсу показатељ да постоји интересовање за унапређење стања у области одрживе урбане мобилности.

„Данас додељивањем подстицајних средстава Крушевцу на основу претходно расписаног јавног конкурса, подстичемо као Министарство одрживу урбану мобилност као врло важну компоненту будућег развоја јединица локалних самоуправа“, рекао је Милић. Он је истакао да је важно да одржива урбана мобилност постане редовна ствар која се планира у локалним урбанистичким плановима, као и да је важно промовисати једну нову доктрину у планирању, а то је отпорност градова.

„Подстицањем одрживе урбане мобилности дајемо активан допринос ка смањењу продукције угљендиоксида, што је важно са становишта одрживог концепта развоја у Србији“, навео је Милић. Према његовим речима, као грађани морамо променити навику да се у једном возилу вози једна особа, да возила буду максимално искоришћена, као и да возила са унутрашњим сагоревањем буду новије генерације. „Морамо да подстичемо јавни превоз, бициклистички превоз, средства превоза која користе струју. Јавни превоз мора бити заснован на коришћењу електричних возила, тролејбуса, трамваја“, објаснио је помоћник министра, а такође и најавио изградњу бициклистичке стазе која ће повезивати Београд и Нови Сад.

 

Град Крушевац је локална самоуправа која је највише допринела унапређењу одрживе урбане мобилности у 2020. години и добио је подстицајна средстава у износу од милион динара, а помоћник градоначелника Иван Парезановић изјавио је да је Крушевац у оквиру одрживе мобилности планирао да средства искористи за унапређење инфраструктуре јавног превоза и вожњу бицикла.

„Предвиђена средства искористиће се за постављање надстрешница на аутобуским стајалиштима, потом за паркинге за бицикле, а радићемо и на промоцији јавног превоза“, рекао је Парезановић.

 

Он је додао да је одржива урбана мобилност већ годинама актуелна у Крушевцу, истакавши да је тај град добитник и Европске награде у овој области.

 

„Тренутно радимо на проширењу мреже бициклистичких стаза, фаворизацији јавног превоза, а све у смислу смањења емисије угљендиоксида и смањења ефеката климатских промена“, закључио је Парезановић.

 

Испред стручне комисије коју је образовало министарство, присутнима се обратила проф. др  Маријана Петровић, са Саобраћајног факултета, која је говорила о значају ових подстицајних средстава и о критеријумима које је комисија оцењивала приликом вредновања пријава. Како је један од критеријума који је оцењиван и обележавање Европске недеље мобилности, сви присутни су позвани да и ове године што масовније и квалитетније обележе манифестацију.

У наставку је одржана Инфо радионица о Европској недељи мобилности, која се сваке године обележава од 16. до 22. септембра, а присутни представници из више од 25 градова и општина имали су прилику да се детаљно упознају о теми кампање, као и о подршци коју могу очекивати од националних координатора Сталне конференције градова и општина и Министарства грађевинарства, саобраћаја, и инфраструктуре.

Након уводног видео обраћања представника секретаријата кампање из Брисела, уследиле су презентације у вези са овогодишњом темом кампање Европска недеља мобилности „Одржива мобилност за здравији живот“. Др Мирјана Тошић из Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ говорила је о значају активног кретања за здравље појединца. Она је понудила стручну помоћ и подршку завода свим заинтересованим градовима и општинама у циљу квалитетне припреме за обележавање Европске недеље мобилности. Своју помоћ и подршку понудили су и представници Агенције за безбедност саобраћаја, Томислав Петровић и Ивана Сенић. Они су најавили да ће и ове године подржати акцију и да ће позвати локалне Савете за безбедност саобраћаја да се активно укључе.

 

У панел дискусији су учествовали представници Београда, Крушевца, Сомбора и Осечине. Они су поделили своја искуства у вези са организацијом Европске недеље мобилности и креирањем програма. И за ову годину ови градови припремају садржајне програме дешавања, који ће укључити све категорије становништва и многобројне организације.

 

Слоган овогодишње кампање је „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“. Стална конференција градова и општина, као један од координатора кампање за Србију, из средстава пројекта „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу придруживања ЕУ – друга фаза“ који финансира Влада Шведске, припремиће промо материјале који ће бити дистрибуирани градовима и општинама који се пријаве за обележавање манифестације на сајту кампање.


Scroll Skip to content