Kruševac centar

Крушевац добио Парк мира

Крушевац добио Парк мира

22. септембра 2022.

Данас је Град Крушевац са Институтом за мир кроз туризам и Туристичком организацијом Крушевац потписао Споразум о сарадњи у успостављању и функционисању Парка мира Међународног института за мир кроз туризам у Крушевцу.

После потписивања Споразума, свечано је отворен Парк мира, откривањем плоче од камена. На плочи су грб Града Крушевца и лого Института за мир кроз туризам и речи проф. др Павла Бубање: „Мир и љубав иду заједно као силе које свет и човека држе у јединству“ , као и пропратни текст: Парк мира у Крушевцу, Србија, је званично проглашен делом глобалног пројекта Паркова мира Међународног института за мир кроз туризам (IIPT) и града Крушевца септембра 2022. године, као израз привржености миру.

Испред Града Крушевца, скупу се обратио заменик градоначелника Александар Јовановић и подсетио да Град Крушевац даје свој допринос, гради и шири мир у свим међународним контактима са различитим народима, посебно са својим градовима побратимима. Крушевац је одликован Медаљом мира и Весником мира ОУН и био организатор и домаћин три светске конференције Међународне Асоцијације Градова Весник мира. Имамо Споменик мира и споменик Мајка Србија и мајка Гркиња. Дечји вртић носи назив „Голуб мира“, а читаво насеље носи име „Уједињене нације“, и неке његове улице су назване по генералним секретарима Уједињених нација.
“За ширење филозофије мира и за све велике идеје Асоцијације за културу мира и толеранцију заслужан наш велики миротворац проф. др Павле Бубања који је, нажалост, преминуо ове године. Захваљујући њему, саграђен је и овај Споменик миру на Тргу мира, који је од данас постао Парк мира Међународног института за мир кроз туризам“ рекао је заменик градоначелника. Честитао је Међународни дан мира и захвалио се Институту за мир кроз туризам који је реализовао овај пројекат.

Председник Института за мир кроз туризам Јован Попеску је рекао да му је задовољство што је данас, на Међународни дан мира, потписан Споразум о сарадњи у успостављању и функционисању Парка мира Међународног института за мир кроз туризам у Крушевцу и што је присуствовао отварању првог Парка мира у Србији. Рекао је да се нада да ће овај парк испунити своју сврху и да га је Крушевац заслужио својим залагањем за мир и толеранцију.

default

Скупу се обратила и директорка Туристичке организације Сузана Милосављевић и рекла да је поносна што је њена установа дала мали допринос и била део пројекта Глобални Паркови мира. „И као што је рекао проф. др Павле Бубања – мир и љубав иду заједно“, нагласила је директорка. Захвалила се господину Попеском на ширењу идеје да је мир једно од важних животних начела.

У име младости, обратила се и Јована Живковић ученица Економско трговинске школе подсећајући на универзалну поруку Међународног дана мира: „Нека мир превлада на Земљи бар један дан мира и ненасиља“ и говорила стихове „Песма о миру“.

Као представник Едукативног центра, Илија Јовановић је рекао да се и организације цивилног друштва труде да граде своје окружење ка позитивном миру, ка месту где људи живе спокојно и без брига, окренути себи и породици.
Заменик градоначелника, председник Института и директорка Туристичке организације су на крају програма засадили дрво као симбол мира и љубави уз звуке „Оде радости“.

ЈКП Крушевац је учествовао у уређењу Парка мира и постављању плоче, а уметнички део програма је реализовао Културни центар Крушевац.


Scroll Skip to content