Kruševac centar

Караван „Заједно можемо“ у Крушевцу

Караван „Заједно можемо“ у Крушевцу

24. октобра 2023.

Данас су представници удружења „Будимо безбедни“ у оквиру каравана „Заједно можемо“ који путује кроз Србију посетили Крушевац. Председница Удружења, новинарка Деа Ђурђевић, разговарала је са замеником градоначелника Александром Јовановићем, помоћником градоначелника Јеленом Тодоровић и директором Центра ОСИ Невеном Лазаревић о проблемима који највише муче ивалидна лица, као и начинима решавања.

 

Као приоритетан задатак, Деа је навела побољшање положаја особа са инвалидитетом и у том циљу формирање првог Јавног регистра са њиховим подацима.

На основу података са терена, стиче се закључак да је ниво развијености и укључености ових организација различита у оквиру локалних самоуправа у Србији.

 

Највећи проблеми са којима се суочавају ивалиди односе се на кретање и прилаз установама, укљученост у спортске активности, превоз, образовање и сужене могућности родитеља за максималну социјализацију деце. Такође, велике тешкоће присутне су и у процесу финансирања, али и у институционалном оквиру.

О актуелној ситуацији у Крушевцу известили су заменик градоначелника Александар Јовановић и помоћник градоначелника Јелена Тодоровић, а о потребама Центра за особе са инвалидитетом, директор Невена Лазаревић.

 

У нашој локалној самоуправи постоји 14 организација и удружења које се баве овом проблематиком са преко 11000 чланова. За финансирање програма и пројеката од јавног интереса у области социјалне заштите, заштите особа са инвалидитетом и борачко – инвалидске заштите прошле године издвојено је 8,22, а ове чак 9,53 милиона динара.

 

На састанку су исказане потребе града Крушевца у овој области, а завршна конференција са закључцима након обиласка каравана биће одржана почетком децембра.

Председница удружења „Будимо безбедни“ Деа Ђурђевић, том приликом уручила је поклон – смарт сат, Мирославу Ћалићу, члану рукометне репрезентације глувих и наглувих Србије , са којом је прошле године освојио бронзу на Европском првенству и на Олимпијади у Бразилу, а ове године на светском првенству у Данској.


Scroll Skip to content