Крушевац Слободиште

Караван „Дигитална експедиција“ допутовао у Крушевац

Караван „Дигитална експедиција“ допутовао у Крушевац

25. септембра 2021.

Крушевац је овог викенда био домаћин каравана дигиталних вештина, писмености и безбедности, под називом „Дигитална експедиција“, покренутог на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић.

На догађају на Градском тргу грађани су имали прилику да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века, електронским услугама, електронском трговином, основама дигиталне безбедности и писмености, као и осталим погодностима које нуди дигитални простор и омогућавају нове технологије. Кроз разговоре и радионице са експертима и домаћим инфлуенсерима презентоване су основе дигиталне писмености и безбедности.

Присутнима се обратио Сава Савић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација: „На досадашњим путовањима караван „Дигитална експедиција“ наишао је на веома добар одзив грађана који су изразили велику заинтересованост да развију своје дигиталне вештине и да искористе предости е-Управе. Посебно је значајно што деца врло активно учествују у програмима Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, што говори о томе да већ сада имају свест о потреби за online заштитом. Наш циљ јесте да се теме дигиталних вештина, писмености и безбедности нађу међу важним темама на којима ће се заснивати савремено српско друштво.“

Догађају је присуствовала и Биљана Зекавица, помоћница министарке за рад, борачка и социјална питања која је том приликом изјавила: „Иако је дигитална трансформација донела значајне користи за грађане наше земље, постојећи старосни јаз у нивоу дигиталне писмености и вештине спречава наше најстарије грађане да једнако учествују у дигиталном свету. Како би се овај јаз премостио, неопходно је да се уложе додатни напори како бисмо нашим старијим грађанима омогућили да лакше и брже усвоје дигиталне вештине, да их безбедно користе кроз бројне погодности. Са задовољством могу да најавим, да у наредном периоду, у сарадњи са партнерима из Програма Уједињених нација за развој, планирамо да наставимо подршку геронтолошким центрима и домовима за одрасле и старе широм Србије. Та подршка се огледа у набавци техничке опреме и спровођења едукативног програма дигиталне писмености, који корисницима ових установа омогућава да користе дигиталне алате на једноставан и безбедан начин.“

Караван „Дигитална експедиција“ је намењен свим грађанима, почев од најмлађих, који су дигиталном садржају изложени од рођења, па до најстаријих којима су дигитални ресурси  недовољно познати и доступни.

Присутним грађанима и грађанкама се обратила и Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца, која је том приликом истакла задовољство што је град Крушевац један од 15 градова у којем гостује караван дигиталних вештина, писмености и безбедности.

„Развој технологије променио је наш живот. Различите врсте технологија су свуда око нас и оне су важан део наше стварности. Србија се убрзано прикључује земљама чија јавна управа, привреда и читаво друштво највише напредују по питању дигитализације. Влада Републике Србије улаже велики напор за унапређење доступности услуга и других online могућности и жели да грађанима представи дигитално окружење на директан, непосредан и интерактиван начин“, додала је Јасмина Палуровић.

Овај пројекат се спроводи уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост“ који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој USAID и Propulsion и Програмом Уједињених нација за развој(UNDP).

На досадашњем путовању караван је посетио Београд, Пријепоље, Вршац, Шабац и Смедерево, а у наредна три месеца посетиће још 10 градова Србије: Краљево, Чачак, Ужице, Суботицу, Алексинац, Ниш, Врање, Пирот, Рашку и Нови Пазар.


Scroll Skip to content