Kruševac Porta

Јавни позив организацијама цивилног друштва са територије града Крушевца

Јавни позив организацијама цивилног друштва са територије града Крушевца

9. марта 2022.

Позивамо организације цивилног друштва са територије града Крушевца да учествују у јавној расправи поводом дефинисања специфичних области које ће бити тема јавних позива и верификације дефинисаних приоритета кроз партиципативно доношење одлука, у консултацији са ОЦД, а засновано на приоритетима дефинисаним у важећим локалним стратешким документима.

Јавна расправа се организује у склопу пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 – ReLOaD2“ који спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији, а финансира Европска унија).

Бабушница, Крушевац, Нови Сад, Суботица, Топола, Владичин Хан и Врњачка Бања изабрани су у оквиру јавног позива за јединице локалне самоуправе за учешће у другој фази Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD2), који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP).

Одабране општине и градови ће, уз финансијску и стручно-саветодавну помоћ пројектног тима, јачати партнерство између локалних власти и цивилног друштва, на добробит грађана и локалних заједница. Пројекат подржава увођење и ширење транспарентног финансирања пројеката организација цивилног друштва (ОЦД) из буџета јединица локалне самоуправе, чиме се осигурава веће учешће грађана у процесима доношења одлука и унапређује пружање јавних услуга.

Одабране партнерске општине и градови ће имати прилику да искористе бесповратна финансијска средства у укупном износу од милион и педесет хиљада долара за финансирање ОЦД пројеката од јавног интереса који су у складу са Циљевима одрживог развоја.

Посебна пажња биће посвећена следећим циљевима одрживог развоја: циљ бр. 1 (Окончати сиромаштво свуда и у свим облицима), циљ бр. 5 (Постићи родну равноправност и оснаживати све жене и девојчице) и циљ бр. 10 (Смањити неједнакост између и унутар држава).

Граду Крушевцу биће по наведеном основу на располагању износ од 150.000,00 УСД бесповратних финансијских средстава и то 75.000,00 УСД у 2022. години и 75.000,00 УСД у 2023. години. Суфинансирање града Крушевца износи по 20% од наведених износа у 2022. и 2023. години. У 2024. години Град Крушевац ће самостално, односно само са својим средствима, реализовати, у складу са пројектом дефинисаном методологијом, финансирање пројеката организација цивилног друштва.

Јавна расправа за град Крушевац ће бити одржана:
• у уторак 15. марта 2022. године, у 10:00 часова, Скупштина града Крушевца сала 34, Газиместанска 1.

Учесницима ће се обратити:
• Александар Јовановић, заменик градоначелника града Крушевца,
• Ненад Петковић, UNDP менаџер ReLOaD2 програма,
• Зорана Павловић, Шеф Службе за социјалну и здравствену заштиту.
Више информација о пројекту можете потражити на https://www.undp.org/.
Ако сте заинтересовани да учествујете у јавној расправи, молимо Вас да пошаљете пријаву попуните на следећем линку: https://tiny.cc/reloadjr.

Због ограниченог броја места, молимо Вас да за учешће на скупу пријавите до два представника организације.

 


Scroll Skip to content