Крушевац Слободиште

Изложба „Када је свет стао, оне нису“

Изложба „Када је свет стао, оне нису“

16. јуна 2021.

У Крушевачком позоришту данас је отворена мултимедијална изложба „Када је свет стао, оне нису“.

Изложба је организована у циљу признања и почасти женама које су током пандемије КОВИД 19, биле у првим редовима и на свим фронтовима, даноноћно. Организатор је Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена, у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност Републике Србије, делегацијом ЕУ у Србији и француском Амбасадом. Реализује се у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“ који финансира ЕУ.

Прва жена на функцији градоначелника Крушевца Јасмина Палуровић, говорила је о својим искуствима током пандемије, уједно обављајући и функцију команданта градског Штаба за ванредне ситуације.

„Град Крушевац је поднео највећи терет у РУО. То се пре свега односи на формирање привремене ковид болнице у Хали спортова, организовање производње и дистрибуције натријум хипохлорита, доставу хуманитарних пакета, изградњу ковид болнице и бројне друге активности узроковане ванредним стањем. Били смо упућени на међуопштинску сарадњу која је подразумевала проток и размену информација и искустава, сарадњу, донирање заштитне опреме и материјала…Од актуелних 5 председника општина чак 4 су жене са којима сам имала свакодневну комуникацију.

Жене су сво време показивале самодисциплину, одговорност, пожртвованост, солидарност… Велику захвалност дугујемо докторкама, медицинским сестрама, наставницама, апотекаркама, продавачицама…Највећи део терета поднеле су управо припаднице лепшег пола, обављајући своје професионалне дужности, али и породичне обавезе, доказујући тиме да нису слабији пол.

Јер када је свет стао, оне нису“.

На изложби су имале реч и саветница потпредседнице Владе Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност Гордана Гавриловић, програмски менаџер делегације ЕУ у Србији Марчело Репићи, пројектна менаџерка организације UN Women Јелена Секулић Недељковић и председница женског удружења Колубарског округа Јелена Ружић.

 

Након отварања изложбе одржан је панел „ Улога жене кроз историју града Крушевца“.

Иначе, ова мултимедијална изложба се састоји од уметничких фото и аудио прича 10 жена из Србије из различитих сфера живота које су својим професионалним и личним залагањем дале немерљив допринос током пандемије КОВИД 19.

Међу њима су учитељица, социјална радница, психолошкиња, медицинска сестра, продавачица, апотекарка…из различитих градова Србије.

Аутор фотографија је Игор Мандић, познати српски фотограф са више од 25 година искуства и бројним светским изложбама. Ауторка пропратних аудио прича је новинарка Сандра Мандић која је разговарала са свим женама, снимила и припремила њихове личне приче у којима говоре о изазовима са којима су се сусретале у претходној години.

Након Француског института у коме се изложба налазила од 8. марта до 14. априла, наставила је да путује кроз Србију…


Scroll Skip to content