Kruševac Porta

Evropska nedelja mobilnosti 2021 u Kruševcu

Evropska nedelja mobilnosti 2021 u Kruševcu

15. septembra 2021.

 

Program manifestacije

 

Grad Kruševac već tradicionalno obeležava manifestaciju EVROPSKANEDELJAMOBILNOSTI, koja se svake godine održava od 16-22.septembra. Ove godine se obeležava dve decenije kampanje, koja širom Evrope podržava lokalne inicijative kojima se gradovi čine bezbednijim, zelenijim, inkluzivnijim i pristupačnijim. Svake godine manifestacija ima određenu temu, a za 2021.godinu je „Održiva mobilnost za zdraviji život“ i slogan: „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“.

U skladu sa tim grad je pripremio različite aktivnosti za sve uzraste:

Izbor ovogodišnje teme uslovljen je teškoćama, koje su Evropa i ceo svet iskusili tokom Kovid-19 pandemije. Takođe ona se odnosi na prilike za promenu, koje je ova situacija stvorila širom Evrope. Trendovi započeti prošle godine, kao što je promovisanje aktivnog kretanja (pešačenje i vožnja bicikla), korišćenje ekoloških vozila, zahtevaju dalje podsticaje.

 

U skladu sa ovogodišnjom temom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, četiri glavna aspekta su mentalno i fizičko zdravlje, bezbednost i odgovor na Kovid-19 pandemiju. Mentalno zdravlje nije slučajno izabrano za prioritetnu temu, jer EVROPSKANEDELJAMOBILNOSTI zagovara jači fokus na korelaciju mentalnog zdravlja i urbane mobilnosti, što je tema koja je posebno dobila na značaju tokom pandemije. Još jedan od prioriteta je fizičko zdravlje, na koje utiču zagađenje bukom i zagađenje vazduha s jedne strane, i koristi aktivne mobilnosti sa druge. Tema bezbednosti naglašava skorašnje inicijative u pogledu bezbednosti u saobraćaju, integracije osoba sa smanjenom pokretljivošću i uvođenje obimnih mera bezbednosti u okviru urbane saobraćajne mreže.

 

I ove godine će glavna ulica u centru grada, svakog dana tokom trajanja manifestacije u periodu od 18:00 do 22:00 časa, biti zatvorena za motorni saobraćaj, a otvorena kao prostor za igru mališana i pešačenje. U subotu je planirana gradska, biciklistička vožnja za sve uzraste, a u nedelju promocija sportova.

 

Pozivamo sve građane da se uključe u aktivnosti, a svoje predloge za unapređenje mobilnosti u gradu mogu izneti popunjavanjem ankete:  https://forms.gle/BveqehnDi7A25oYh8

Rezultati ankete biće korišćeni za planiranje budućih projekata za unapređenje saobraćaja u gradu.

 


Scroll Skip to content