Kruševac centar

Европска недеља мобилности 2021 у Крушевцу

Европска недеља мобилности 2021 у Крушевцу

15. септембра 2021.

 

Програм манифестације

 

Град Крушевац већ традиционално обележава манифестацију ЕВРОПСКАНЕДЕЉАМОБИЛНОСТИ, која се сваке године одржава од 16-22.септембра. Ове године се обележава две деценије кампање, која широм Европе подржава локалне иницијативе којима се градови чине безбеднијим, зеленијим, инклузивнијим и приступачнијим. Сваке године манифестација има одређену тему, а за 2021.годину је „Одржива мобилност за здравији живот“ и слоган: „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“.

У складу са тим град је припремио различите активности за све узрасте:

Избор овогодишње теме условљен је тешкоћама, које су Европа и цео свет искусили током Ковид-19 пандемије. Такође она се односи на прилике за промену, које је ова ситуација створила широм Европе. Трендови започети прошле године, као што је промовисање активног кретања (пешачење и вожња бицикла), коришћење еколошких возила, захтевају даље подстицаје.

 

У складу са овогодишњом темом „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“, четири главна аспекта су ментално и физичко здравље, безбедност и одговор на Ковид-19 пандемију. Ментално здравље није случајно изабрано за приоритетну тему, јер ЕВРОПСКАНЕДЕЉАМОБИЛНОСТИ заговара јачи фокус на корелацију менталног здравља и урбане мобилности, што је тема која је посебно добила на значају током пандемије. Још један од приоритета је физичко здравље, на које утичу загађење буком и загађење ваздуха с једне стране, и користи активне мобилности са друге. Тема безбедности наглашава скорашње иницијативе у погледу безбедности у саобраћају, интеграције особа са смањеном покретљивошћу и увођење обимних мера безбедности у оквиру урбане саобраћајне мреже.

 

И ове године ће главна улица у центру града, сваког дана током трајања манифестације у периоду од 18:00 до 22:00 часа, бити затворена за моторни саобраћај, а отворена као простор за игру малишана и пешачење. У суботу је планирана градска, бициклистичка вожња за све узрасте, а у недељу промоција спортова.

 

Позивамо све грађане да се укључе у активности, а своје предлоге за унапређење мобилности у граду могу изнети попуњавањем анкете:  https://forms.gle/BveqehnDi7A25oYh8

Резултати анкете биће коришћени за планирање будућих пројеката за унапређење саобраћаја у граду.

 


Scroll Skip to content