Крушевац Слободиште

Европска недеља мобилности 2020. у Крушевцу

Европска недеља мобилности 2020. у Крушевцу

15. септембра 2020.

Поводом одржавања Европске недеље мобилности у Крушевцу, чији је свечани почетак заказан за сутрашњи дан, данас је у Градској управи одржана конференција за новинаре. О предстојећем програму су говорили помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Иван Парезановић и саветник за одрживу урбану мобилност Јелена Николић.

 

Уводну реч дао је помоћник градоначелника Иван Парезановић.

„Међународна кампања Европска недеља мобилности има за циљ промовисање одрживих видова превоза (пешачење, вожња бицикла и јавни превоз) уместо коришћења приватних аутомобила за краће релације. Сведоци смо проблема загађења ваздуха, саобраћајних гужви, повећања трошкова горива, заузећа јавних површина, како зелених, тако и површина намењених пешацима од стране паркираних аутомобила. Ови проблеми се могу умањити и превазићи коришћењем одрживих видова превоза. Зато је потребно радити на унапређењу инфраструктуре за пешачење, вожњу бицикла, али и јавни превоз, као и организовање промотивних кампања ради промовисања  ових начина кретања.

 

Сваке године манифестација Европска недеља мобилности има фокус на одређену тему, те је ове године посебна пажња усмерена на мобилност без загађења за све, те у складу са тим биће организоване активности током свих 7 дана (од 16-22. септембра), уз промовисање трајних мера.

 

Град Крушевац већ неколико година у низу обележава манифестацију Европска недеља мобилности, а  прошле године смо остварили велики успех јер  је Крушевац европски победник Европске недеље мобилности 2019. Ово је врло значајно за град, али и за Србију, те ће отварање манифестације бити посебан догађај у односу на предходне године. Манифестацији ће присуствовати представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Амбасаде Европске Уније, делегације Европске Уније у Србији, Амбасаде Шведске и Сталне конференције градова и општина. С обзиром да смо прошлогодишњи победници, биће то национално отварање манифестације Европске недеље мобилности, а Амбасадор Европске Уније Сем Фабрици ће уручити пехар Европске комисије градоначелници. Преко 50 учесника прошлогодишње манифестације је допринело овом успеху, те ће њима овом приликом градоначелница уручити захвалнице.

 

Као и претходних година, и ове године смо припремили интересантне активности током свих седам дана. Позвао бих грађане свих узраста да се придруже градској, бициклистичкој вожњи у суботу поподне, такође биће занимљиве, спортске активности на отвореном, попут бадминтона, стоног тениса, атлетике, јоге, пилатеса итд., где се можете активно укључити.

Врло је важноза будуће активности прикупити мишљења грађана о овој теми, те их позивам да попуне анкету, која је доступна и путем интернета, а која се спроводи у свим градовима учесницима из Србије.

 

И на крају, али не мање важно, не заборавимо: сви смо одговорни за поштовање и безбедност свих учесника у саобраћају. Том приликом вас позивам на изложбу,  коју је приредила Саобраћајна полиција Крушевац на паркингу код сале Соко, а која ће бити у четвртак и петак“.

Детаљније о активностима  говорила је Јелена Николић.


Scroll Skip to content