Крушевац Слободиште

Два века рада школе у Коњуху

Два века рада школе у Коњуху

24. маја 2021.

Основна школа „Брана Павловић“ из Коњуха данас је обележила 200 година постојања и рада. Свечана академија одржана је у Крушевачком позоришту, на којој је присуствовала градоначелник Јасмина Палуровић са сарадницима, запослени у школи, бивши и садашњи ученици и други гости.

Директор школе Снежана Алексић поздравила је присутне и изнела најважније податке о постојању и раду школе.  „Користим прилику да се још једном захвалим Граду Крушевцу на издвојеним средствима и урађеној фасади школе, као и велику захвалност ресорном министарству и Школској управи Крушевац на пружању сваке врсте помоћи у бројним активностима школе“, рекла је госпођа Алексић.

Школа је почела са радом 1821. године у Коморану у црквеној кући, да би 1847. године прешла у Коњух. Давне 1852. године изградиле су се просторије нове школе. За велики напредак и популаризацију школе од 1919, године има учитељ Герасим Вујић који је са својом супругом, такође учитељицом, постигао много на омасовљавању и полазак женске деце у школу.

На свечаној академији изведен је пригодан културно уметнички програм који су припремили ученици и наставници школе.


Scroll Skip to content