Крушевац Слободиште

Дуално образовање – правци развоја

Дуално образовање – правци развоја

11. фебруара 2021.

У Градској управи је данас одржан састанак директора средњих стручних школа Расинског управног округа (Крушевац, Александровац, Брус, Варварин, Трстеник. Ћићевац) и помоћника министра за дуално образовање и васпитање Министарства просвете, науке и технолошког развоја др Габријеле Грујић. Тема је била актуелни план уписа за школску 2021./2022. годину, како би се унапредио план уписа за дуалне образовне профиле у складу са потребама привреде. Тим поводом, градоначелник Јасмина Палуровић примила је помоћницу министра у кабинету, а разговору су присуствовали заменик градоначелника Александар Јовановић и начелник Школске управе Зоран Асковић.

 

Град Крушевац је био један од пионира у области дуалног образовања. Почео је са применом још 2016., а током претходне школске године, по овом принципу школовало се 150 ученика у три средње стручне школе, укључујући и Трстеник, истакла је градоначелник Јасмина Палуровић. Циљ је да се прати актуелна ситуација у привреди и потребе које исказују компаније, како би млади у најкраћем року дошли до посла и тиме допринели развоју локалне заједнице. Велики допринос у овом процесу дала је и Регионална привредна комора.

Помоћник министра за дуално образовање и васпитање др Габријела Грујић је изјавила да се применом овог модела остварује више циљева: ученицима се нуди сублимација знања, вештина и искуства, креира се оптимални модел за предузећа, скраћује се време запошљења, а као круна свега је економско оснаживање државе. Такође, један од предуслова доласка страних компанија је стручна радна снага, што указује на значај препознавања актуелних потреба привреде, од стране креатора модерног процеса образовања.

Током радног дела састанка, представљен је програм „Национални модел дуалног образовања – пут у будућност Србије“.

Што се тиче крушевачких средњих стручних школа, ове године школује се друга генерација конобара и кувара у Хемијско – технолошкој школи у трајању од 3 године, а за наредну школску годину планира се увођење још једног смера – техничар за форензику.

У Првој техничкој школи, по принципу дуалног образовања  већ се школују три профила у области машинства – бравари, заваривачи, оператери машинске обраде, а планира се увођење нова два смера у области електротехнике – електричари и електромонтери.

Што је најзначајније, ученици исказују велико интересовање, па самим тим Министарство просвете има континуиран задатак мониторинга и осмишљавања профила који стичу епитет најтраженијих.


Scroll Skip to content