Kruševac Porta

Друга седница Одбора за обележавање јубилеја

Друга седница Одбора за обележавање јубилеја

18. априла 2021.

Данас је одржана друга седница Одбора за обележавање 650 година од оснивања града Крушевца. Састанком је руководио председник Одбора ( директор БИА ) Братислав Гашић, а осим градоначелника Јасмине Палуровић и чланова Одбора, данас су присуствовале и три министарке као почасни чланови: потпредседник Владе Републике Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и министар државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Овогодишњи програм поводом значајног јубилеја Града и обележавања Видовдана, сврстаће Крушевац у сам епицентар дешавања на националном нивоу. То се односи не само на број и квалитет догађаја који се увелико припремају, већ и на посете високих државних званичника почев од председника Републике, одржавање седнице Владе, обилазак од стране ресорних министара, а очекује се и долазак највишег црквеног великодостојника, патријарха српског Порфирија. Осим стандардних Видовданских награда, биће додељене и нове, концептуално везане за сам јубилеј.

То је уједно и закључак уводне речи председника Одбора Братислава Гашића, који је детаљније говорио о свим планираним активностима.

Све установе у култури су се изузетно ангажовале у креирању и осмишљавању програма са јединственим лајт мотивом преточеним у све садржаје, а то је достојно и квалитетно обележавање историјског јубилеја за град Крушевац.

Програм на јединствен и специфичан начин спаја традиционално и модерно, историју и савремено доба, наслеђе и модерну уметност, а преовлађујући учесници су из локалног миљеа.

Да није само прошлост оно чиме Крушевљани могу да се хвале, нагласио је председник Одбора Братислав Гашић, показаће и завршетак многих значајних инвестиција, од којих се издваја за сам Дан града – отварање реконструисаног Трга косовских јунака, завршетак цркве Светог кнеза Лазара у касарни „Цар Лазар“ и свечано откривање споменика Кнезу Лазару на локацији Старог аеродрома.

Потпредседник Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић похвалила је садржај програма нагласивши активно учешће локалних установа у култури, а запажено је и њихово значајно аплицирање на републичким конкурсима. Крушевац може рачунати на подршку и помоћ Министарства, а према речима министарке, заложиће се и за допремање колекције слика Милића од Мачве, која се тренутно чува у неусловном објекту у Београду.

Такође, од културних програма, истакла је значај извођења прве српске опере „На уранку“ Станислава Биничког, која се планира за 28. јун на Тргу косовских јунака.

Министарка  за рад  Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је почаствована својим учешћем у Организационом одбору обележавања јубилеја који превазилази локалне оквире. Програм је импозантан и амбициозан, а у његово креирање су укључене и многе установе социјалног значаја, као и удружења. Изразила је очекивање да ће пандемија бити смањеног интензитета и тиме створити услови за несметано одвијање манифестације.

Министар државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, иначе рођена Крушевљанка, је рекла да је Крушевац град чије руководство ради вредно, одговорно и посвећено, а резултати такве активности  видљиви су на сваком кораку.

 Манифестација обележавања јубилеја, додала је,  није само фокусирана на културно – уметничке програме, већ је много свеобухватнија, с обзиром да укључује и промоцију инвестиција инфраструктурног карактера. Она је подсетила и да је Крушевац недавно добио средства за спровођење принципа добре управе, спречавање дискриминације, јачање родне равноправности…

Да ће град Крушевац уложити све напоре да оствари зацртане планове, потврдила је својим речима и градоначелник Јасмина Палуровић.

Након радног дела састанка, председник Одбора Братислав Гашић, градоначелница и министарке, обишли су неке од установа у култури где су се упознали са актуелним пројектима, конкретним активностима везаним за јубилеј и плановима.


Scroll Skip to content