Kruševac Porta

Донете Одлуке о највишим наградама „Златне кациге“

Донете Одлуке о највишим наградама „Златне кациге“

3. марта 2022.

На данашњој седници Савета међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“ донета је одлука о Награди за животно дело  и признању Витез од Чарапаније сер Харди. Покровитељ манифестације је Град Крушевац, а организатор Културни центар.

 

 

На значајан јубилеј, 30 година постојања и рада крушевачког Културног центра подсетила је градоначелник и председник Савета фестивала Јасмина Палуровић.

Свој квалитет, „Златна кацига“ је доказала и континуираним трајањем пуне 3 деценије и учешћем бројних хумориста и карикатуриста из многих земаља. Првог априла, на Светски дан шале, поред доделе награде за најбољу карикатуру и писану форму, биће уручене и Награда за животно дело и признање Витез од Чарапаније Сер Харди.

Одлуку Уметничког већа саопштила је Градоначелница.

Награда за животно дело припашће проф. др Зорану Аврамовићу, дипломираном социологу, а признање Витез од чарапаније, Слободану Симићу, др психијатрије и сатиричару.

Ове године, истакла је директор Културног центра Виолета Капларевић, пристигло је укупно 225 радова, од којих 187 карикатура и 38 писаних форми. Аутори су из чак 46 земаља.

Међународни фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ је мост културне размене између Србије и света и својеврстан бренд не само ККЦ, већ и Града Крушевца.

Директорка Капларевић детаљније је информисала о носиоцима највећих признања.

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО – проф. др Зоран Аврамовић, рођен 1949. у Сталаћу.  Дипломирао је социологију, а докторирао на Филолошком факултету. Научни је саветник у Институту за педагошка истраживања и професор на Филозофском факултету Универзитета у Косовској Митровици.

Зоран Аврамовић као социолог културе подржава културне пројекте у читавој Србији, а посебно у Крушевцу. Од оснивања је учесник крушевачке Књижевно – филозофске школе, сарадник часописа „Путеви културе“ и аутор бројних научних монографија, зборника радова и др. ..

Овогодишњи ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ Слободан Симић, др психијатрије, сатиричар, добитник је Златне кациге и других награда Фестивала, пријатељ и сараданик КЦ и Града Крушевца више од две деценије. Учесник је многих књижевних вечери, трибина и сарадник часописа „Путеви културе„.

Ради као психијатар у Институту за ментално здравље у Београду као шеф Кабинета за судску психијатрију. Члан је Српског лекарског друштва, Српске лекарске коморе и Удружења психијатара Србије.

Награде ће свечано бити додељене 1. априла на Међународни дан шале на церемонији која ће бити уприличена у Биоскопу „Крушевац“.


Scroll Skip to content