Kruševac Porta

Донете одлуке о наградама фестивала „Златна кацига“

Донете одлуке о наградама фестивала „Златна кацига“

16. марта 2023.

Данас је одржана седница Савета међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“, у организацији крушевачког Културног центра. Донете су Одлуке о награђивању, а председавао је заменик градоначелника Александар Јовановић.

 

„Својим континуитетом од преко 30 година, Међународни фестивал хумора и сатире „ Златна кацига“ доказује квалитет, о чему такође говори и број учесника који је сваке године све већи.

Вишедеценијским трајањем постао је уметнички бренд Крушевца, који проноси славу нашег града изван националних оквира. Посебно ме радује одзив младе популације која све масовније учествује на конкурсу“, рекао је председавајући Савета, заменик градоначелника Александар Јовановић.

 

Ове године, тема за карикатуру и писану форму је била „Живот“, а млади до 18 година имали су слободну тему да искажу своју креативност.

 

Награде ће бити додељене у категоријама – карикатура, писана форма ( прича, песма, афоризам ), а млади до 18 година надметали су се у више области.

 

Према речима директорке Културног центра Виолете Капларевић, учествовало је 284 аутора из 44 земље. Пристигло је 639 карикатура, 40 прича, 34 песме и 767 афоризама.

Донете су једногласне Одлуке: Награду за животно дело добиће карикатуриста Горан Ћеличанин, а титула Витез од чарапаније сер Харди припашће глумици Олги Одановић.

 

У категорији карикатура, прва награда отићи ће у руке Павела Матушке из Чешке, Златну кацигу за писану форму примиће Саша Милетић из Крушевца, а награду Раде Брка добиће Ђокица Миљковић из Новог Села.

Дипломе:

– афоризам, Зоран Ђуровић, Вршац
– песма, Александар Коцић, Алексинац
-прича, Томислав Дрвар, Сомбор

На конкурсу за младе до 18 година, најбоља у категорији карикатуре је Бугарка, Викторија Гуркова, а у писаној форми, Душан Несторовић из Белог Потока. Највише рангирани  стрип је ауторско дело Милице Милосављевић из Београда.

Сва признања биће додељена на завршној вечери Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“, која ће традиционално бити одржана 1. априла на Светски дан шале.


Scroll Skip to content