Крушевац Слободиште

Донација компаније Бехтел Енка музеју

Донација компаније Бехтел Енка музеју

2. фебруара 2024.

У крушевачком Народном музеју, данас је презентована специјална витрина за бронзани мач, пронађен током изградње Моравског коридора. Презентацији су присуствовали градоначелник Иван Манојловић и руководилац пројекта изградње Моравског коридора испред Бехтел Енке, Шон МекКормак.

Артефакт изузетне историјске вредности, бронзани мач стар преко 3000 година, пронашли су радници компаније Бехтел Енка приликом ископавања, у току изградње Моравског коридора. Локација је била у атару села Кошеви.

Препознајући значај овог археолошког блага, компанија Бехтел Енка, у складу са обавезом чувања и заштите пронађених артефаката на месту изградње, сарађивала је са Заводом за заштиту споменика културе из Краљева.

Бехтел Енка сарађивала је и са послодавцем – Коридорима Србије у концепцији плана заштите.

„Поносни смо на тим који је пронашао мач, сачувао га и што смо га на крају предали Музеју, где грађани Крушевца и Србије могу да се увере у његове историјске и уметничке вредности. Још једном се захваљујем свим актерима и веома смо срећни што смо у оваквом партнерству са крушевачким музејом“, изјавио је Шон МекКормак.

Директор Музеја Никола Пантелић подсетио је да је бронзани мач стар преко 3000 година пронађен крајем 2022.године и да је захваљујући донацији од 100 000 динара компаније Бехтел Енка, направљена специјална витрина, где је смештен у складу са прописаним условима заштите и чувања.

Мач ће бити у оквиру сталне музејске поставке.

Представник компаније Бехтел Енка Шон МекКормак у присуству градоначелника Ивана Манојловића обишао је крушевачки Народни музеј.


Scroll Skip to content