Крушевац Слободиште

Додатна подршка граду за родно одговорно буџетирање

Додатна подршка граду за родно одговорно буџетирање

15. марта 2022.

У складу са Законом о буџетском систему и Законом о родној равноправности, Координационо тело за родну равноправност, Министарство финансија  и Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена, пружају подршку увођењу родно одговорног буџетирања на свим нивоима власти. Тим поводом, данас је Крушевац посетила координаторка програма РОБ (родно одгворно буџетирање) у UN WOMEN, Оља Јанковић Лековић. Она је разговарала са градоначелницом Јасмином Палуровић и сарадницима о даљим корацима у овој области на нивоу локалне самоуправе.

Што се тиче родне равноправности, од 2015. године постигнути су значајни резултати на националном и нивоу градова и општина у Србији.

Град Крушевац  је прошле године био укључен у процену спремности и заинтересованости ЈЛС које до сада нису добијале подршку, као и у мапирање примене РОБ (родно одгворно буџетирање) на локалном нивоу од стране референтних тела. Ове године, одабран је да буде 1 од 10 јединица локалне самоуправе којима ће се пружити подршка за спровођење ове врсте реформе јавних финансија током 2022.године.

Оља Јанковић Лековић је истакла да је рад Града Крушевца препознат као пример добре праксе и да је управо то разлог за свеобухватну подршку за додатно унапређење родне равноправности. Такође, мапирана је и праћена досадашња примена родно одговорног буџетирања у граду.

Подршку ће пружати UN WOMEN у оквиру регионалног пројекта „Трансформативно финансирање за родну равноправност: ка транспарентнијем, инклузивнијем и одговорнијем управљању на Западном Балкану“, који финансира Агенција Владе Шведске  за међународни развој и сарадњу – СИДА.

Данашњи састанак је био иницијални, где су  разматрани елементи подршке и договарани наредни кораци. А то су – директан рад на повећању вештина и знања запослених у општини, примена механизама за родну равноправност већника (ца), а поред обука и менторства, предвиђена је и размена искустава са другим ЈЛС које ову реформу већ успешно спроводе.

 


Scroll Skip to content