Kruševac Porta

Добитник Беловодске розете – Дарко Танасковић

Добитник Беловодске розете – Дарко Танасковић

10. јуна 2021.

Данас је одржана седница Савета  45. Беловодске розете на којој је одлучен и добитник ове престижне награде. Беловодска розета додељује се угледним ствараоцима из области културе и уметности за изузетан допринос на националном нивоу. Састанком је председавао заменик градоначелника Александар Јовановић, а присуствовала је и помоћник градоначелника Јелена Тодоровић.

На данашњој седници, осим одлуке о лауреату, усвојен је План и Програм овогодишње манифестације, резимирао је заменик градоначелника Александар Јовановић. Град Крушевац покровитељ је манифестације, а такође ће пружити и сваку другу врсту подршке. Организатор – крушевачки Културни центар и МЗ Бела Вода.

Што се тиче овогодишњег добитника, једногласно је одабран Дарко Танасковић, српски исламолог, филолог оријенталиста, универзитетски професор, књижевник, књижевни преводилац, дипломата СР Југославије и амбасадор Србије при Унеско. Предавао је на многим универзитетима, како у земљи тако и у иностранству, добитник је бројних међународних и домаћих награда, а објавио је и преко 600 научних и стручних радова…

Директор крушевачког Културног центра Виолета Капларевић, најавила је овогодишњи програм 45. Беловодске розете.

Од 12. до 18.јула биће одржана 25.вајарска колонија „ Беловодски пешчар „ и 10. мозаичарска колонија „ Младен Србиновић“.

У петак, 16.јула наступиће КУД „ Ратко Јовановић“ из Беле Воде са гостима.

Централне вечери, 17. јула биће уручена награда Беловодска розета, добитнику – Дарку Танасковићу.

Завршне вечери, 18. јула, наступиће гостујући ансамбл народних игара и песама „ Ђурђевданско коло“ из Подгорице.

Иначе, Беловодска розета је симбол свих српских светиња, цркви и манастира. Израђена је од беловодског пешчара, установљена као награда 1988. године, а уметничка дела настала током манифестације чувају се у МЗ Бела Вода.


Scroll Skip to content