Крушевац Слободиште

Делегација Крушевца у посети побратимском Жалецу

Делегација Крушевца у посети побратимском Жалецу

6. септембра 2021.

Градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и начелник Градске управе Иван Анђелић, на позив жупана (градоначелника) побратимског града Жалеца (Словенија) Јанка Коса, присуствовали су  прослави Дана града.

Првог дана посете, домаћини су госте упознали са развојем хмељараства обиласком музеја посвећеног овој биљци, која је својом јединственом аромом прославила овај крај широм света. Иначе, на територији општине Жалец има преко 1500 хектара под хмељом и 4. су град у свету по производњи ове културе.

Такође, домаћини су упознали госте са појединим новоизграђеним инфраструктурним објектима, Био парком, планинским висом Хом (650 м надморске висине) са кога се види комплетна Савињска долина и Цеље,  као и једним домаћинством који су произвођачи хмеља….

 

Данас у преподневним сатима у згради Општинске управе Жалец приређен је пријем за све госте. Том приликом, жупан Општине Јанко Кос, заједно са својим сарадницима захвалио се свим гостима на доласку и учествовању у обележавању празника. Такође, говорио је о досад урађеном и даљим плановима за развој Жалеца, „Ја сам већ 11 година први човек Жалеца, а као и до сад трудићу се да у наредном периоду са свим својим побратимским градовима још више унапредимо и проширимо своју сарадњу на свим пољима“, рекао је Јанко Кос.

Присутнима се обратила и градоначелник Јасмина Палуровић захваливши се на срдачној добродошлици и увек добром дочеку свих домаћина у Жалецу. „Ми већ годинама имамо изузетну сарадњу са Вашом Развојном агенцијом „Савиња“ и бројни пројекти су већ реализовани, а са циљем унапређења квалитета живота наших грађана. Увек после оваквих сусрета роди се нека нова идеја за развој наших градова, а надам се да ће и овога пута тако бити“.

У поподневним сатима обишле су се још неке знаменитости Жалеца, међу којима и средњовековни дворац.

У вечерњим сатима одржана је Свечана академија поводом Дана општине. Жупан Јанко Кос у свом обраћању говорио је о резултатима и урађеном у периоду између два празника, као и о плановима у наредном периоду.

Најзаслужнијим појединцима уручене су награде и признања, а ученици овдашње музичке школе извели су пригодан уметнички програм.

Након Свечане академије, у парку где је и јединствена Фонтана пива, одржан је рок концерт.

Датум који се прославља као Дан града, датира од 06. септембра 1848. године, а статус града  Жалец је стекао пре 50 година, а по величини Жалец је 15. општина у Словенији. Обележавање траје више дана кроз разноврсне  културне, спортске и друге активности, а и ове године јубилеј је обележен и значајним успесима.

Поред Крушевца, ове године гости Жалеца били су и Александровац и Бачка Паланка (Србија), Жатец (Чешка), Биоград на мору (Хрватска), Бијељина (Република Српска)…

 

 

 


Scroll Skip to content