Kruševac Porta

Делегација Крушевца у посети побратимском граду Жалецу

Делегација Крушевца у посети побратимском граду Жалецу

8. септембра 2022.

На позив градоначелника града Жалеца  поводом прославе Дана Града, делегација Града Крушевца је била у дводневној протоколарној посети.
Јасмина Палутовић, градоначелник Града Крушевца и Синиша Максимовић, заменик председника Скупштине Града Крушевца су првог дана обишли Фонтану пива Зелено злато, а потом су присуствовали протоколарном пријему за госте.

Пријему су, поред делегације из Крушевца, присуствовале и делегације из Александровца, Жатеца ( Чешка) и Осјека ( Хрватска).

Градоначелник Јанко Кос је поздравио све госте и пожелео искрену добродошлицу, напомињући дугогодишње побратимске везе. „Мандати пролазе, а оваква пријатељства остају“, нагласио је. Пошто је пријем одржан у хотелу МЦ, градоначелник се похвалио да је општина откупила хотел заједно да паркингом за 1,8 милиона евра и да је сада хотел у њеном власништву.
Другог дана посете је, после туристичког обиласка, одржана Свечана седница. На њој су поред одборника, добитника признања и представника локалне власт присуствовали и представници делегација из  Александровца, Осјека и побратимских градова Жатеца,  и Крушевца, а придружиле су се и делегације из Бијељине( Република Српска) и побратимског Биограда на мору ( Хрватска). Градоначелник Јанко Кос је одржао говор уз промотивни филм о Жалецу.

Уз помоћ фондова из Европске уније и ресорних министарстава улагало се у путну инфраструктуру, реконструисане школе, амбуланте, проширени капацитети водоводне мрезе и изграђени резервоари.

Градоначелник је уручио и признања најзаслужнијим грађанима, а после завршетка Свечане седнице
Симфонијски оркестар је извео мини концерт.

Гости и домаћини су потом присиствовали пресецању врпце и отварању реновираног објекта Прве основне школе Жалец. Средства за доградњу 4 учионице са намештајем обезбедило је Министарство просвете и општина.

 

Градоначелник Кос се захвалио свима који су помогли да се испоштује рок за изградњу и пожелео деци и наставницима успешну, здраву и веселу школску годину.

 


Scroll Skip to content