Kruševac Porta

Delegacija grada Kruševca u poseti pobratimskom gradu Rmniku Vlčea

Delegacija grada Kruševca u poseti pobratimskom gradu Rmniku Vlčea

5. avgusta 2022.

Zamenik predsednika Skupštine Siniša Maksimović i načelnik Odeljenja za urbanizam Ivana Pajić predstavljali su grad Kruševac na svečanosti povodom obeležavanja  Dana grada – pobratimske Rmniku Vlčee (Rumunija).

 

Naša delegacija imala je razgovore sa gradonačelnikom Rmniku Vlčea Mirčeom Gutaom i njegovim saradnicima. Ovo je bila prilika da se još jednom obe strane podsete početka saradnje – prvo preko ŽORK “Napredak”, a kasnije i na polju privrede – HI “Župa” i HI “Olthim”.

Na svečanoj sednici domaćini su sve delegacije pobratimskih gradova (a sem Kruševca, bile su i delegacije iz Grčke, Češke, Italije, Moldavije…) upoznali su sa urađenim tokom ove godine i planovima za narednu godinu. Svečanostima su prisustvovale i ambasadorke Kube i Tunisa u Rumuniji, koje su u razgovoru sa našom delegacijom izrazile veliko interesovanje i naklonjenost prema našoj državi i dobrim odnosima između naših naroda.

 

Datum 29.07. uzet je za obeležavanje Dana grada, jer je toga dana 1848. godine u ovom gradu Anton Pan iskomponovao kompoziciju “Probudi se Rumune”, koja je današnja himna Rumunije.


Scroll Skip to content