Крушевац Слободиште

Дан без аутомобила

Дан без аутомобила

22. септембра 2021.

Поводом обележавања Дана без аутомобила, изјаве је дала градоначелница са сарадницима.

Јасмина Палуровић градоначелник Крушевца је долазећи пешице на посао, дала следећу изјаву поводом Дана без аутомобила:

„Град Крушевац већ традиционално обележава манифестацију ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ, која се сваке године одржава од 16-22.септембра. Сваке године манифестација има одређену тему, а за 2021.годину је „Одржива мобилност за здравији живот“ и слоган: „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“. Један од великих изазова у нашем граду је повећање броја аутомобила, а самим тим и заузеће јавне површине за паркирање. Ми смо већ почели да спроводимо одређене мере, како бисмо тај тренд ублажили“. Такође, подсетила је да је у претходном периоду доста рађено на унапређењу инфраструктуре за пешачење (тротоари, тактилне стазе) и вожњу бицила (стазе и паркинзи за бицикле) на више локација. Реконструисани су тргови, који служе као места окупљања, као и паркови, који су добили разне садржаје за све узрасте (Пионирски парк, Костурница, Багдала, парк пријатељства …). Ове године је завршена и реконструкција центра града, која је  обухватала проширење постојеће пешачке зоне, проширење тротоара са уградњом тактилних стаза и обарањем ивичњака на пешачким прелазима у циљу повећања приступачности за особе са инвалидитетом, затим изградња бициклистичких стаза на месту уличног паркирања, изградња јавне гараже и повећање актрактивности јавног простора кроз ново зеленило и урбани мобилијар.

Градоначелница је нагласила: „У наредном периоду још морамо да радимо на унапређењу бициклистичке инфраструктуре, али и модернизацији јавног превоза. Данас смо се мој тим сарадника и ја прикључили обележавању „Дана без аутомобила“, тако што ћемо на посао доћи пешице, бициклом и јавним превозом. Позивам све грађане да се укључе у активности, а и да и након Европске недеље мобилности више пешаче и возе бицил“.

 

Александар Јовановић, заменик градоначелника је користио јавни превозом за долазак на посао и тим поводом је изјавио:“ Визија Града Крушевца је да град треба да буде доступан свима, тј. да организовање саобраћаја и урбано окружење треба да доприносе стварању града који је приступачан свим грађанима, невезано од старости, пола, физичких способности и економског статуса.

Како бисмо остварили овај циљ, град је радио на унапређењу инфраструктуре за пешачење и вожњу бицикла, али и на унапређењу јавног превоза, попут постављања надстрешница на аутобуским стајалиштима, израда мапа са линијама и редом вожње и увођење услуге превоза електричним мини бусом „Колибри“, који је бесплатан. Има још пуно простора за унапређење услуге и тим поводом је град у сарадњи са Сталном Конференцијом градова и општина и консултантима радио на изради свеобухватне Студије јавног превоза“. Рекао је и да је Град препознао потребу за унапређењем услуге јавног превоза, тако да до краја године треба да се уради уговор о јавно-приватном партнерству са превозником, што ће утицати на побољшање услуге. Рекао је и да треба да радимо на обнови флоте возног парка и да се том приликом води рачуна и о еколошким горивима, али и да то буду нископодна возила, како би био олакшан приступ особама са инвалидитетом, али и родитељима са децом у колицима. Такође већ смо поменули да је опремање аутобуских стајалишта врло важно. „Средстава које је Град добио као националну награду за унапређење урбане мобилности, коју додељује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, употребиће се за набавку надстрешница за аутобуска стајалишта (где недостају), паркинга за бицикле и израду мапа са ознакама линија и редом вожње.Надамо се да ће се у наредном периоду повећати број корисника јавног превоза и да Крушевац иде ка томе да постане зелени град“, рекао је заменик Јовановић.

 

Владимир Петовић, помоћник градоначелника за омладину и спорт дошао је на посао бициклом.  „Овогодишња тема Европске недеље мобилности је „Одржива мобилност за здравији живот“, а тиме се наш град и иначе бави кроз различите активности, инфраструктурне мере и кроз организовање манифестација. Бицикл је најбрже превозно средство за кретање градом и зато је изграђена бициклистичка стаза у центру града врло значајна“, рекао је помоћник Петровић. Подсетио је да је у суботу била градска бициклистичка вожња, која је привукла велики број грађана свих узраста. А у недељу је, у оквиру Европска недеља мобилности, организована промоција бесконтактних спортова у главној улици, која је тада била затворена за моторни саобраћај. „Веома је важно проводити што више времена напољу и бити активан и зато смо радили на унапређењу паркова и игралишта у насељима. Паркови су опремљени мобилијаром за рекреацију и жена и мушкараца, а у неколико насеља у граду су постављене теретане на отвореном. У најави је и постављање столова за стони тенис“ , рекао је помоћник.

Иван Парезановић, помоћник  градоначелника за екологију је пешице дошао на посао и у изјави за медије нагласио: „Европска недеља мобилности поред промовисања одрживих видова превоза, пре свега пешачења и вожње бицикла, има за циљ да подигне свест о стању животне средине, утицају буке и загађења ваздуха од моторног саобраћаја на наше здравље“.

Подсетио је да је и претходних година заједно са Заводом за јавно здравље организована радионица о мерењу буке за ђаке у основној школи, где је могло да се види које су дозвољене вредности и колико буке емитује моторни саобраћај. Поред тога за здраву животну средину у урбаном подручју је веома важно и зеленило. „ Ове године је било у плану да се посади 650 садница за 650 година од оснивања града. Посађено је и више, а у плану је и јесења садња још 200 садница. Ова садња ће значајно утицати и на квалитет ваздуха, а и на спречавање стварања такозваних „врућих острва“ у летњем периоду“, изјавио је помоћник Парезановић.


Scroll Skip to content