Kruševac Porta

Божићни привредни доручак

Божићни привредни доручак

9. јануара 2024.

У организацији Регионалне привредне коморе Крушевац, одржан je 11. Божићни привредни доручак. Симболично, другог дана најрадоснијег хришћанског празника, отпочиње се нова пословна година, доделом награда и признања компанијама и привредницима који су својим пословним успехом обележили годину за нама.

Уводну реч дала је директор РПК Маја Марковић. „Пословни амбијент РУО на пољу инвестиција задржао је континуитет у који вреди улагати. Захваљујући синергији и тимском раду свих локалних и државних институција , неуморном залагању нашег Крушевљанина Братислава Гашића, као и недавним активностима Владе Републике Србије на повезивању нашег округа са Коридором 10 и изградњи Моравског коридора, стране и домаће компаније у све већем броју препознају РО као окружење повољно за унапређење пословања. Повећању броја инвестиција у нашем округу доприносе и мере подршке Владе Републике Србије и локалних самоуправа, којима се значајна средства опредељују, како за домаће, тако и за стране инвеститоре. У години за нама, привредници РО су остварили значајне инвестиције, како у области модернизације технолошко – производних процеса, тако и у пољу проширења производних капацитета.“

Директорка Марковић у наставку је говорила о плановима у области привредних активности, како у Округу, тако и на територији Србије.

По традицији, сваком Божићном привредном доручку присуствују и представници Српске православне цркве, Епархије крушевачке. Његово Преосвештенство, епископ крушевачки Давид Перовић, обратио се скупу духовном беседом, а привредници РО даривали су га пригодним поклоном.

Реч је имао и председник Скупштине ПКС и генерални директор Трајал корпорације Милош Ненезић. Он је нагласио да ће приоритет привредника и у наредној пословној години бити повећање плата запослених, што бољи услови рада и напредовања. Што се тиче корпорације Трајал, у 135. години рада и постојања, план је да се запосли нових 135 радника. У прошлој години, остварен је рекордан приход од 70 милиона евра, а наставиће се и са трендом инвестирања у објекте. Као друштвено одговорна компанија, нагласио је Ненезић, донираће милион евра за спортске клубове на територији града, не рачунајући актуелна спортска спонзорства.

Признањима – Повељама и златницима, награђени су најуспешнији привредници и компаније.

Награда за допринос развоју туризма припала је винарији Смиљковић из Дренче, на територији општине Александровац. Производи око 15 000 бутељки вина годишње, са планом тенденције раста и у наредним годинама и лимитирањем производње на 30 000 бутељки због одрживости квалитета. Препознали су значај винског туризма па је у току изградња 5 апартмана за госте винарије, а поседују и дегустациону салу са капацитетом до 50 особа.

Награда за допринос развоју предузетништва додељује се компанији Спасић фарм доо из Сталаћа. Бави се производњом једнодневних пилића за конзумна јаја и за тов. Поред тога, баве се и производњом приплодних јаја. У области живинарства једна је од најзначајнијих компанија у Србији, па и региону. Сарађују и са институтом Торлак, где годишње испоручују око милион ембриона за производњу вакцине против грипа. Пре пар година, реализована је инвестиција у нову фарму вредности око 700 000 евра, уз помоћ ИПАРД фонда.

Награда за унапређење квалитета производа отишла је у руке породичне компаније Будимград из Будиловине, општина Брус, која се бави гајењем, откупом, замрзавањем и прерадом воћа. Поред откупа воћа, поседују и сопствене плантаже, од којих је највећа плантажа купине на површини од 12 хектара. Прате трендове у погледу безбедности хране и поседују различите стандарде. Фирма брине о заштити животне средине и користи зелену енергију из соларних панела.

Награду за допринос развоју локалне заједнице заслужио је Клуб привредника Крушевац. Друштвено одговорно пословање и бројне хуманитарне акције које они спроводе добијају још већи значај када се има у виду да кроз принципе одговорног пословања , водеће компаније које окупља овај Клуб  и саме доприносе добробити друштва. Бизнис сектор се на овај начин подстиче да активно доприноси развоју заједнице. Највећи број реализованих активности Клуба привредника односе се на спровођење програма за унапређење квалитета лечења и живота наших суграђана.

Награда за успешно извозно предузеће додељује се ППТ Петолетка доо Трстеник које развија, производи, продаје и пружа услуге сервисирања хидрауличких, пнеуматских и електро уређаја и система за уградњу у привредна и возила пољопривредне и грађевинске механизације, процесне индустрије и др. Бонитетном оценом ААА утврђено, фирма је у групи предузећа са најбољом бонитетном оценом у Србији. Успешно пласира више од 80% својих производа на иностраном тржишту.

Комерцијални директор компаније Кромберг и Шуберт, Тања Милишковић, добитник је титуле менаџера године. Својим одговорним односом према пословним задацима, успела је да унапреди пословни амбијент, како у Крушевцу, тако и на Балкану. Захваљујући покретачкој енергији и труду ове менаџерке, фабрика у Крушевцу постиже до сада највећу продуктивност, а слични резултати остварују се и у друге две фабрике којима руководи, у Битољу и Скопљу.

Госпођа Милишковић, обратила се и захвалила у име награђених.


Scroll Skip to content