Kruševac centar

Амбасадор Словачке у посети Крушевцу

Амбасадор Словачке у посети Крушевцу

14. октобра 2021.

Крушевац је данас посетио амбасадор Словачке Њ.Е. Федор Росох. Он је одржао састанак са градоначелником Јасмином Палуровић, директором БИ – е Братиславом Гашићем, функционером концерна Czechoslovak Group  задуженим за пословање у Србији Петером Дајком и Милошем Ненезићем, директором корпорације „Трајал“. Састанку је присуствовао и званични представник ОС Словачке у Србији Јозеф Полак.

Након састанка у Кабинету, Градоначелница је изјавила да је окосница разговора била на будућој привредној сарадњи, којом би биле обухваћене и компаније „14.октобар“ и „Трајал“.

Треба изнаћи решење да се овај некадашњи гигант старе Југославије („14.октобар“) врати на место које заслужује и сврста се у окосницу привредног миљеа Крушевца, али и Србије.

Њ.Е. Федор Росох, словачки Амбасадор је први пут у Крушевцу.

Његова жеља је да се данашњи разговор конкретизује и начине први кораци на реализацији заједничког циља. „ Ове разговоре треба интензивирати и учинити их реалним, чиме ћемо учврстити и сарадњу између две државе.“

Господин Росох је најавио привредну конференцију у Братислави за месец дана, са учешћем обе државе – Словачке и Србије и то почев од ресорних министара, преко привредника и других надлежних институција.

Петер Дајко, функционер концерна Czechoslovak Group  задужен за пословање у Србији је назначио да им је подршка Града веома битна. „ „14.октобар“ је био у стечају више година. Ова фабрика са некадашњих 10 000 радника, данас има око 300 запослених и с обзиром на промењене економске околности, нереално је очекивати некадашњи капацитет, али је ревитализација могућа, као и адекватан повратак на тржиште.“

У овом тренутку, сачињен је трогодишњи план и програм компаније која је очувала производни програм, конструкцију грађевинских машина. Према речима Петера Дајка поседује велики потенцијал, а планирају се и улагања у нови производни програм.


Scroll Skip to content