Крушевац Слободиште

Aмбасадор Републике Кореје у посети Крушевцу

Aмбасадор Републике Кореје у посети Крушевцу

10. новембра 2022.

Град Крушевац је данас посетио Амбасадор Републике Кореје Његова Екселенција Jaewoong Lee са сарадницима. Он се најпре сусрео са привредницима у РПК и представио Амбасаду Републике Кореје, мисију и активности, као и потенцијале за јачање економске и билатералне трговинске сарадње. Након тога, Амбасадор је разговарао са градоначелницом Јасмином Палуровић и председником Скупштине града Предрагом Вукићевићем, а присуствовала је и директор РПК Маја Марковић са сарадницима.

 

Утиске након састанка у Кабинету, резимирала је градоначелник Јасмина Палуровић. Градоначелница је истакла да је Амбасадор  Jaewoong Lee упознат са основним карактеристикама града Крушевца, тренутној привредно – социјалној ситуацији, али и потенцијалима у области културе, спорта и другим сферама јавног живота.

„Показали смо да осим Београда, постоје и друга добра пословна окружења у Србији, а Крушевац с обзиром на број страних компанија које су га одабрале као место пословања и јесте добар пример“.

Tри компаније, Cooper Tires, Kromberg&Schubert и Trayal већ остварују трговинску сарадњу са Корејом, а простора има у области ИТ сектора, аутомобилске индустрије, производње  широког асортимана роба…

Амбасадор, Његова Екселенција Jaewoong Lee изразио је задовољство конструктивним разговором са руководством Града, али и привредницима, где се отварају значајне могућности за сарадњу, како у области привреде, тако и туризма и другим јавним секторима. Такође, као свој задатак, поставио је представљање економских могућности Крушевца – бизнисменима из Кореје, али и приближавање туристичких потенцијала – грађанима. Посебно је истакао добар географски положај Крушевца, као један од битних параметара за инвестирање.

Иначе, у последњих 50 година, Јужна Кореја је од друге најсиромашније земље на свету ушла међу топ 10 економија и постали пети највећи светски извозник. У домену привредне сарадње са Србијом, посебно перспективна је пољопривредно – прехрамбена област. Према подацима Агенције за привредне регистре, у Републици Србији тренутно је регистровано 16 активних привредних субјеката, чији су већински власници грађани Републике Кореје.


Scroll Skip to content