Kruševac Porta

Амбасадор Индонезије у Крушевцу

Амбасадор Индонезије у Крушевцу

12. октобра 2022.

У организацији Регионалне привредне коморе Крушевац и Амбасаде Индонезије, данас је одржана он лајн презентација Пословног форума INACEE Индонезија, а делегацију ове државе предводио је Њ.Е.Амбасадор Мухамед В. Чандра. Пословни форум је заказан за 19. октобар, под слоганом „Пословно повезивање – повезивање компанија“. Презентацији су присуствовали градоначелник Јасмина Палуровић, председник Скупштине Предраг Вукићевић и привредници града.

У уводном обраћању, директор РПК Крушевац Маја Марковић је истакла да је  један од стратешких циљева рада РПК – интернационализација српске привреде, унапређење економског развоја, повећање извоза и промоција инвестиционог амбијента. У том контексту, фокус је на проблематици пласмана производа и повезивања са ино партнерима.

Директока Марковић је затим подсетила да је пословна сарадња са компанијама ове азијске државе отпочела 2019., а исте године привредна делегација Србије је посетила Сајам у Индонезији.

Најинтензивнија сарадња одвија се у сфери пољопривреде, грађевине, енергетике, прехрамбене идустрије, ИТ сектора…У увозу преовлађују каучук, морски плодови, палмино уље, кафа, какао, намештај од бамбуса, а у увозној структури – пољопривредни производи и асортиман из наменске индустрије.

Од почетних 9, број српских компанија које сарађују са Индонезијом од 2019. до сада се повећао на 30.

Њ.Е.Амбасадор Индонезије Мухамед В.Чандра је рекао да је циљ Пословног форума – Платформа за повезивање индонежанских, са компанијама југоисточне и централне Европе, у циљу повећања спољнотрговинске размене. Он је изразио задовољство досадашњом сарадњом са РПК Крушевац, уз очекивање да ће (конкретно са привредницима), уз коришћење нове Платформе, бити још боља и интензивнија. Такође се захвалио Граду Крушевцу на пријему, отворености и спремности за унапређење билатералних, пре свега економских односа.

Након излагања директорке РПК и Њ.Е.Амбасадора Индонезије, Први секретар за економске односе у Амбасади Индонезије Три Арди, представио је нови Пословни форум и образложио начине и механизме путем којих се привредници могу „увезати“, односно склопити почетне контакте који могу резултирати и каснијом пословном сарадњом.


Scroll Skip to content