Kruševac centar

8. мартовска изложба жена предузетница

8. мартовска изложба жена предузетница

4. марта 2022.

Поводом Међународног дана жена, у РПК Крушевац, отворена је 8. мартовска изложба жена предузетница која се одржава по 11.пут. На више штандова изложени су експонати, каталози и део асортимана вредних руку предузимљивих припадница лепшег пола.

Поздрављајући скуп, в.д. директора ПКС РПК Крушевац Маја Марковић је рекла да ова институција велику пажњу посвећује развоју женског предузетништва. Примарни разлог је економско оснаживање жена и јачање њихове позиције у друштву. Данас је њихов удео око 31% у области предузетништва. Као највећи проблем, препознат је недостатак почетног капитала, а као посебно угрожене су жене из руралних области. Из тог разлога су организоване обуке у претходном периоду управо за ову категорију.

У оквиру данашње изложбе, своје рукотворине и производни програм приказале су жене из 6 удружења из Србије и Републике Српске.

Учешће на скупу узела је Биљана Жарковић, помоћник министра привреде. Она је истакла да ово министарство активно ради на подстицању и оснаживању жена и њиховом што активнијем укључењу у привредне токове. Прошле године креиран је програм подршке који се наставља и ове године. Укупно расположива бесповратна средства су 100 милиона динара. Јавни позив је већ расписан , а износ укупно одобрених средстава по захтеву не може бити мањи од 400 000, нити већи од 6 милиона динара за све привредне субјекте. Осим жена, циљна група је и популација младих.

У име гошћи, привредница из Републике Српске, обратила се директор Подручне привредне коморе Источно Сарајево Винка Мићић, истичући добру узајамну сарадњу која ће се успешно наставити и у наредном периоду.

Изложбу је званично отворио председник Скупштине града Крушевца Предраг Вукићевић изразивши задовољство бројем и учешћем жена у политичком животу на националном нивоу, али и у локалним заједницама.


Scroll Skip to content