Крушевац Слободиште

77. годишњица ВП Дома

77. годишњица ВП Дома

11. јуна 2024.

Поводом 77. годишњице рада Васпитно – поправног дома у Крушевцу, данас је у овој установи одржана свечаност којом је обележан овај значајан догађај. Присуствовали су  бројни представници Града и Крушевачке епархије, а духовни печат дао је својом беседом Владика крушевачки Господин Давид.

ВП Дом у Крушевцу основан је 1947.године, а третира малолетне извршиоце кривичних дела са пуних 14 година живота до навршене 23. Основни задатак Дома је – рад са младим људима посрнулим у свом развоју са тежиштем на њиховом преваспитавању  и реинтеграцији у друштвену средину.

Од претходног 11.јуна, како је рекао директор Милош Ристић, урађено је много на ресоцијализацији и интеграцији штићеника. У оквиру бројних активности, обележен је Дан људских права и организоване здравствене трибине… У сарадњи са Агенцијом за регионални развој Расинског округа одређени број штићеника укључен је у програм предузетништва, за дефицитарне области.

Штићеници не заостају ни у спорту. Прошле године освојено је друго место на Светском првенству у шаху, а 2022. постали су прваци света. На недавно завршеном Фестивалу средњошколског театра показали су се најбољим у многим категоријама, као и у укупном пласману.

За талентоване у области уметности, организована је ликовна колонија.

Ради се и на континуираном побољшању инфраструктуре, а план је изградња новог објекта одељења за интензивни рад капацитета за 50 штићеника. У току је израда идејног решења пројекта.

Када се говори о духовном развоју, треба споменути да је прошле године српски Патријарх господин Порфирије заједно са Епископом крушевачким господином Давидом освештао храм Светих апостола Филимона и Онисима, на употребу не само штићеника, већ и грађана.

 

Директор Ристић нагласио је и добру сарадњу са локалном самоуправом и многим установама, предузећима и институцијама.

Секције ВП Дома, литерарна, музичка и глумачка – приказале су своје умеће, а изведена је награђена представа „Ординација“ ( са ТИН феста ) у режији професорке Радмиле Живковић.

Обележавању годишњице рада ВП Дома присуствовали су градоначелник Иван Манојловић, председник Скупштине др Драгана Баришић, заменик градоначелника Снежана Радојковић, народне посланице Невена Ђурић и Јасмина Палуровић, начелник Управе за извршење кривичних санкција Иван Мијаиловић, начелник Расинског управног округа Иван Анђелић, представници правосуђа, полиције, БИЕ, војске и др. гости, партнери и пријатељи Дома, као и бројни штићеници.

Тренутно је у процесу збрињавања, ресоцијализације и реинтеграције у оквиру ВП Дома 174 штићеника.


Scroll Skip to content