Крушевац Слободиште

Проф. др Дарко Танасковић добитник овогодишње „Беловодске розете“

Проф. др Дарко Танасковић добитник овогодишње „Беловодске розете“

18. јула 2021.

На вечерашњем завршном делу културне манифестација „Беловодска розета“, уручена је награда овогодишњем лауреату –  проф. др Дарку Танасковићу. Розету  је уручила градоначелник Јасмина Палуровић.

Присутнима се обратила и директор Културног центра Крушевац Виолета Капларевић, која је говорила о  манифестацији „Беловодска розета“ која је настала је још 1976. године, као израз традиције каменорезачког занатства. Од 1988. године, увек у јулу,  камена розета “Цвет у камену“ уручује се славодобитнику за лични допринос развоју српске културе и уметности. До сада “Цветом у камену“ награђено је укупно 29-ро изузетних културних и уметничких стваралаца.

У Дому културе у Белој Води, беседу о овогодишњем добитнику је говорио секретар Епархије крушевачке протојереј ставрофор Драги Вешковац.

Градоначелник Јасмина Палуровић, поздравивши присутне и овогодишњег славодобитника, изразила је велико задовољство што може да уручи признање признатом и познатом универзитетском професору и дипломати напоменувши да је „Беловодска розета“, манифестација која бележи традицију дугу више од 4 деценије, која је утиснула   својеврсни печат на културној мапи Србије, с обзиром да је настала као израз традиције каменорезачког занатства.

„По 45. пут, камена розета се уручује славодобитнику за допринос у развоју српске културе и уметности. Одавде су изашла велика уметничка дела која красе бројне тргове многих градова, која су на својој вредности добијала временом. Желим да ова награда заузме високо место међу свим Вашим наградама и биографији, а да у својим јавним наступима говорите о розети, Белој Води и Крушевцу.  Још једном све честитке овогодишњем добитнику Беловодске розете а организаторима манифестације, да још дуги низ година учвршћују своје неприкосновено место и што више квалитетних учесника и кандидата за награде“, рекла је градоначелник Јасмина Палуровић.

 

Након примљене награде, проф. др Дарко Танасковић прво се захвалио Граду Крушевцу и организаторима манифестације што је доспео у круг досадашњих добитника. „Бити у овако одабраном  друштву досад награђених је велики успех. Осећам велику радост што се мој рад цени, што се сагледао читав рад током моје каријере. Врло радо ћу говорити о овој награди и поносити се што сам један од добитника. У овој розети је труд клесарског заната, види се како се друже човек и камен, јер камен је божји дар са којим треба знати. А ови мајстори у Белој Води доказали су да знају. Такође, ваш крај је познат и по калемарству и по клесарству, а то је човекова жеља и способност да оплемени природне дарове“ рекао је проф. др Танасковић.

Вечерашњи славодобитник, проф. др Дарко Танасковић је рођен 1948. године. Комплетно школовање је завршио у Београду, где је и докторирао. Радио је као редован професор Филолошког факултета у Београду, где је предавао арапски језик и књижевност, турски језик, оријенталну филологију итд.  Током професорске каријере предавао је и на универзитетима у Скопљу, Сарајеву, Паризу…

Био је амабасадор Савезне Републике Југославије у Турској, Азербејџану, Ватикану, а од 2014.-2018. године је био амбасадор Србије при УНЕСКО.

Објавио је преко 600 научних и стручних радова и добитник је бројних признања и награда.

Пригодан културно-уметнички програм, извео је КУД „Ђурђевданско коло“ из Подгорице, а три нумере отпевала је вокални солиста Бојана Радовић из Подгорице, која је награђена салвом аплауза препуног Дома културе у Белој Води.

Вечерашњој светковини присуствовали су и  Народни посланици Невена Ђурић и Зоран Томић, заменик градоначелника Александар Јовановић, помоћници градоначелника Јелена Тодоровић и Владимир Петровић.


Scroll Skip to content